Blog

Montarea plasei de umbrire

Plasa de umbrire este folosită, de cele mai multe ori, pentru garduri, solarii, livezi și vii, cu scopul de a oferii protecție față de:

·       razele soarelui;

·       vânturi puternice;

·       grindină;

·       păsări dăunătoare;

·       praf.


Cum se montează plasa de umbrire?

Pentru a prinde o plasă de umbrire trebuie să o legăm sau să o fixăm de un suport fix. Pentru fixare, cel mai des se folosesc clemele și clipsurile de prindere care să nu deterioreze materialul plasei.

Metoda pentru prindere diferă în funcție de tipul plasei.Garduri: Fixare prin legare sau țesere                                    

Ai nevoie de fașete din plastic, sârmă moale sau orice sistem de prindere care să nu taie plasa. Cu aceste materiale, se leagă ochiurile plasei la ochiurile din gard.

Dacă avem sârmă zincată, se poate țese prin ochiurile plasei și ale gardului, legându-le astfel împreună.

Pentru ca plasa să nu fie deteriorată de vânt, se vor fixa capetele și se vor lega din aproape în aproape, pe lat și pe înalt.  Este recomandat a nu se lăsa distanța dintre punctele de fixare să depășească 10-20 centimetri.Montarea plasei de umbrire la solarii: se va lega plasa cât mai des

Pentru a umbri partea superioară a solariilor, singurele elemente de care poți fixa plasa sunt componentele structurale. Pentru a compensa distanțele dintre aceste elemente, se va ancora cât mai des plasa de tijele care compun structura de acoperire.

Cea mai folosita plasa de umbrire in solarii este disponibila pentru comenzi aici.Livezi și vii: se vorridica pilonii

În acest caz este nevoie de elemente de susținere cum ar fi șpalieri din metal, lemn sau beton. Aceștia trebuie să fie neapărat mai înalți decât coronamentul arborilor sau limita superioară a viei.

Pentru a evita efectele cauzate de grindină, trebuie sa creati o cale de evacuare pentru aceasta. Gheața strânsă în plasă o poate deteriora sau o poate distruge in totalitate datorita greutatii. Pentru asta, trebuie făcut un spațiu de cădere în V între piloni.

Plasele de umbrire si schimbarile climaterice

PLASA DE UMBRIRE ȘI SCHIMBĂRILE CLIMATERICE 

CE NE POATE OFERI ACEAST ACCESORIU ÎN PRODUCȚIA DE LEGUME

În cadrul producției de legume, schimbările climatice vor avea un impact semnificativ în primul rând asupra randamentelor plantelor care sunt deosebit de „sensibile la climă”, adică la temperatură, umiditate, condiții de lumină etc. schimbările acestora afectează dezvoltarea, productivitatea și calitatea fructificațiilor. Modificările preconizate ale luminii sunt deja perceptibile: lungimea și frecvența valurilor de căldură din vară au crescut, cantitatea de energie radiantă care ajunge la suprafața pământului a crescut și odată cu aceasta a crescut proporția de radiații UV, în special radiațiile UV-B.

În timp ce la începutul primăverii și toamnei protejăm plantele de ger și frig și încercăm să profităm din plin de lumină, în lunile de vară trebuie să ne protejăm plantele cultivate de radiațiile intense.Ca urmare a nivelului ridicat de radiații, arsurile solare și scorojirea frunzelor sunt din ce în ce mai frecvente. În trecut, simptomele de arsuri solare , culoarea deschisă a frunzelor (de exemplu la fasole verde)  puteau fi întâlnite mai rar, dar în zilele noastre este aproape comun pe ardei, roșii, castraveți, varză, dar și pe struguri și fructe. În cazul solariilor și a serelor este posibilă vopsirea foliei sau a sticlei ca și metode de protecție de moment, în cazul cultivării pe câmp deschis, singura opțiune este întinderea plaselor de umbrire. Ca și măsură de prevenție de durată este recomandat utilizarea plaselor de umbrire la toate culturile legumicole indiferent de locul sau locația producerii acestora,există accesorii de fixare inclusiv pentru acoperirea spațiilor protejate.

Printre efectele benefice al utilizării plaselor de umbrire se pot aminti următorele: temperatura aerului mai redusă , a existat o fluctuație mai mică între temperaturile de noapte și prânz, iar umiditatea aerului este mai mare. Prin faptul că nu sa încălzit aerul în orele de la prânz, colorația fructelor  a fost mai bună, iar în cazul tomatelor nu apare o flanșă maronie gălbui în jurul tulpinei, boala Didymella lycopersici o boală care provoacă putrezirea bazei tulpinii la tomate.

Un alt efect benefic observat la cultura ardeilor, maturarea forțată este mai puțin întâlnită. Maturarea extra devreme apare atunci când fructificațiile nedezvoltate încep să se înroșească și au dimensiuni sub normalul fiziologic. Umiditatea este mai mare sub plasele de umbrire decât în aer liber,drept urmare castraveții și roșiile sunt mai bine legate, ardeii și fructele de vinete devin mai strălucitoare. Prin întinderea plaselor de umbrire, care nu necesită o structură puternică de sprijin - cântărind doar 35g / m2 -  ne putem proteja eficient și împotriva efectelor gheții ,folia sau sticla de pe spațiul de cultură este ferit de contactul direct cu particulele de gheață .

Plasele sunt furnizate în mare parte de producători cu un stabilizator de lumină, care îi prelungește durata de viață până la 4-5 ani.

Oferim o gama completa de plase de umbrire.


Efectele fiziologice ale substantelor humice asupra plantelor

Substantele humice sunt reprezentate in sol prin acizi organici denumiti humici,care constituie componentele majore ale humusului si care se impart in acizi humici,acizi fulvici si humine.

   Humatii se formeaza in sol prin degradarea chimica si biologica a reziduurilor vegetale datorita activitatii microorganismelor.Cercetarile stintifice au aratat ca modificarile produse de substantele humice asupra plantelor sunt similare modificarile produse de enzime cu rol cheie in metabolismul plantelor.Aplicarea acizilor humici si acizilor fulvici in concentratii mici majoreaza intesitatea proceselor de respiratie si accelereaza diviziunea celulara care sta la baza cresterii morfologice al plantelor.Deasemenea aceste procese respiratorii imbunatatesc dezvoltarea partilor radiculare si activeaza si alte puncte de crestere in plantute.S-a demonstrate ca absorbtia substantelor humice in seminte are o influenta pozitiva asupra germinatiei si dezvoltarii plantelor obtinute din aceste seminte. 

   Ingrasamintele natural care contin pe langa nutrientii amintiti mai sus si humat de potasiu au un efect direct asupra sistemului radicular si influenteaza pozitiv cresterea si dezvoltarea ulterioara al plantelor care vor avea o inaltime si o biomasa considerabila.

   Un astfel de ingrasamant natural cu continut ridicat in substante humice cu mare aport benefic asupra dezvoltarea plantelor este ingrasamantul  HUMECO care este un membru al ultimelor generatii de substante humice cu parti moleculare mici,total solubil in apa.Aplicarea este usoara,foliar sau prin apa de irigare cu efecte vizibile in scurt timp.Printre avantaje se poate aminti pe langa usurinta de aplicare si posibilitatea de utilizare in combinatie cu alte substante nutritive si substante fitosanitare.

  Concluzii in urma utilizarii acestui tip de ingrasamant:

  -imbunatateste nutritia plantelor

  -sustine rezistenta impotriva factorilor de stress

  -creste considerabil productia obtinuta pe plantele la care sa aplicat acest tip de ingrasamant

   Prin standardele de fabricatie,in ingrasamantul HUMECO pe langa substantele humice se regasesc si microelemente de baza sub forma de chelati care contribuie favorabil la dezvoltarea plantelor pe intreaga perioada de vegetatie.Din acest considerent,HUMECO ar trebui inclus in planul de fertilizare pentru a imbunatatii starea cresterilor in special n perioadele in care plantele trebuie sa depaseasca diferite conditii de stres.

Menționam câteva din avantajele folosirii produsului HUMECO in cultura: 

- Neutralizarea ph-ului din sol;

- Dezvoltarea sistemului radicular al plantelor;

- Creșterea imunității plantelor, avand rol de fungicid;

- Legumele capătă un gust mult mai bun.


Puteți sa il achizitionati de pe www.folie-solar.ro/ingrasamant-foliar-humecoCaderea Plantutelor - la rasaduri

Caderea Plantutelor

Produsa de ciuperca din genul Pythium este o boala ce apare in rasadnite in care densitatea plantelor semanate este mare,umiditatea aerului si temperatura este ridicata.Aceasta boala apare la rasadurile de varza,tomate,ardei,telina si se manifesta pe tulpina rasadului la nivelul substratului unde se formeaza un inel de culoare inchisa.De la acest inel spre radacina, tulpina se inmoaie si putrezeste iar planta moare.Aceasta boala poate compromite toata cultura de rasaduri deoarece pe langa ciuperca Pythium atrage dezvoltarea si al altor ciuperci care se instaleaza pe plantele afectate  :Rhizoctonia,Alternaria si Fusarium spp.Majoritatea cazurilor de infectie se produc  prin substrat infestat sau se raspandeste prin seminte netratate.Pentru dezvoltarea infectiei este nevoie de umiditate multa si temperaturi ridicate.Deobicei sporii de ciuperca sunt prezente la suprafata substratului in care sunt semanate semintele.Pentru a prevenii aparitia infectiei se recomanda un tratament preventiv  cu Previcur 0,1% cu care se va uda substratul in momentul insamantarii.


Pentru a nu favoriza boala, se vor tine cont de urmatoarele aspect:

-se va evita udarea in exces

-se va aerisii spatiul destinat producerii rasadurilor

-umiditate relativ inalta a aerului si temperaturile ridicate

-lipsa luminii

-utilizarea unui substrat steril


Prin masuri de preventie se poate evita efectele nedorite al acestei boli.

Seminte hibrid? Ce sa alegem

SOI SAU HIBRID ?

O intrebare la care incercam sa raspundem acum....

Soiul este un grup de plante care apartin aceleasi specii ori varietati cu anumite insusiri morfologice sau fiziologice ereditare comune.

Hibridul este rezultatul oricarei incrucisari intre doua plante,doi indivizi deosebiti prin constitutia genetica.


Soiurile sunt plante care au caractere specifice care le definesc si sunt recunoscute dupa eceste caractere.In momentul hibridarii, se urmareste transmiterea acestor caractere si obtinerea unui singur individ care inglobeaza toate avantajele oferite de soiurile incrucisate.Durata obtinerii unui hibrid varieaza intre 5 si 7 ani.In tot acest timp sunt sunt doua categorii de plante,unele care vor reprezenta partea masculina si de la care se va recolta polen si plante mame care se supun operatiunii de castrare a florilor pentru a evita autopolenizarea.Se vor efectua polenizari incrucisate an de an,se va urmarii productia obtinuta de pe plantele polenizate si se noteaza caracteristicile cele mai importante al fiecarui individ.Pe parcursul anilor de polenizare se vor selecta fructele cele mei mari,cele mai gustoase si se vor recolta semintele din care se obtin noi indivizi care se vor incrucisa pana se obtine varianta dorita.


Semintele obtinute de pe planta care inglobeaza toate caracteristicile urmarite se va trimite la multiplicare in culturi semincere dupa care se trece la inregistrarea hibridului.

Acesta este un scurt istoric cum se obtine un hibrid si astfel intelegem de ce este recomandat sa folosim astfel de seminte. Avantajele sunt multiple: se obtin recolte mai mari, fructificatii mai frumoase,plante mai sanatoase.

Cultura de salata verde

CULTURA DE SALATA IN PERIOADA RECE

     Salata este o cultura cu multe beneficii pentru producatorii autohtoni.Dupa desfiintarea culturilor de baza din spatii protejate, in perioada de toamna si iarna se poate infiinta cultura de salata.

     Pentru a extinde durata recoltarii se poate semana esalonat in mai multe transe, recoltarea se poate intinde pana in primavara tarziu.

     Pentru productii mari si plante bine dezvoltate se recomanda infiintarea culturii prin rasad obtinut din seminte de hibrizi.Pe suprafata de 1 mp prin semanare se pot obtine 600-700 de plante care urmeaza sa fie replicate in cuburi nutritive. Varsta rasadului din momentul semanatului pana la plantare este de 4-6 saptamani.

     Inainte de plantare se vor uda plantele cu un amestec de apa si fungicidul Previcur pentru a preveni boala Phytium sau caderea plantutelor.Plantarea se va efectua la o adancime mica pentru evitarea contactului dintre frunzelor bazale si suprafata solului care duce la putrezirea acestora.Distanta de plantare intre randuri si plante pe rand este influentata de caracteristicile fiecarui hibrid ( dimensiune capatanilor ), recomandat intre 25/20 sau 30/30.

     Fata de substrat salata are cerinte mai deosebite: gunoi de grajd incorporat in sol, lipsa rezidurilor de la substantele fitosanitare folosite la culturile premergatoare, PH neutru, sunt cateva aspecte de care se va tine cont inainte de plantare.

     Apa este principalul factor care influenteaza toata cultura, udarile se aplica in trei faze critice:

               •imediat dupa plantare

               •cand incepe formarea capatanilor

               •cand capatanile incep sa creasca

     Pentru stimularea cresterii se vor aplica fertilizari faziale cu azot si potasiu iar la formarea capatanilor se aplica calciu foliar pentru obtinerea fermitatii frunzelor.

     Aerisirea periodica este obligatorie indiferent de stadiul de dezvoltare.

     Pentru evitarea aparitiei bolilor si daunatorilor se vor efectua tratamente fitosanitare periodice la interval de 10-14 zile.Boli frecvente in perioada de cultura sunt: Mana salatei si se previne cu substante cuprice sau Ortiva Top, putregaiul umed sau putregaiul cenusiu care se va prevenii cu produsele Teldor, Rovral sau Switch.Daunatorii care pot afecta frunzele: afidele si musculita alba de sera, pentru aceste insecte se va folosi insecticidul Chess 25 WP. 

0
25 septembrie, 2017

Folie pentru solarii

FOLIE PENTRU SOLARII

Va oferim o varitate de folie pentru solarii care vor rezista de la 3 pana la 10 ani, in functie de grosimea acesteia si de procentul de aditivi UV din folie. Acoperirea serelor si solariilor cu folie asigura o mai buna distributie a caldurii IN INTERIORUL ACESTORA. 
Foliile pentru solarii au fost dezvoltate in ultimii ani pentru a tine sub control multi factori care afecteaza negativ cultivarea la capacitati mari, si anume efectul termic, difuzia
luminii, CONDENSUL si ceata, racirea, daunatorii plantelor si efectele fotoselective ( trecerea radiatiilor vizibile). 

Folia pentru solarii pe care o comercializam este produsa de catre Pati si Akaika Plastiks, acestea fiind companii din Grecia si Italia, prin urmare va oferim folie pentru solarii fabricata din polietilenă de înaltă calitate cu stabilizatori UV și antioxidanți, folie ce oferă o excelentă durabilitate a rezistenței la rupere. Folia este translucida si difuzeaza lumina prin reflectarea acesteia si reduce umbrele, ambele actiuni ajutand la cresterea plantelor.

Vezi oferta completa de folii pentru solar: aici

Agrotextil, cand si de ce il folosim?

Agrotextil


Caracteristici:

  • Este un material tesut din fasii de folie (rafie) pigmentat si stabilizat UV;
  • Densitate: 100 gr/m
  • Se utilizeaza pentru mulcire la plantele floricole, pepiniere floricole ca mulch permanent, in sere si solarii pentru mulcirea randurilor, in plantatii viticole, pomicole, amenajari spatii verzi;
  • Fixarea foliei se poate realiza cu umplutura de pamant;
  • Prin utilizarea agrotextilului se reduce pierderea de apa prin evaporare, fructele raman curate, creste valoarea produselor, se mentine o temperatura constanta;
  • Agrotextilul comercilizat de noi are garantia de 3 ani in aria radiatiilor UV.
  • Utilizarea in solarii, dar si in camp;
  • Cresterea temperaturii solului in primele faze de vegetatie.

Vezi oferta completa de folie agrotextil aici

TUTA ABSOLUTA SAU MOLIA TOMATELOR…DAUNATORUL DE FINAL DE SEZON

   Denumita si minatorul frunzelor de tomate este o microlepidoptera,un future mic de culoare gri-argintie cu lungimea de 6-7mm.

                                                                     

   Atacul acestui parazit incepe cu varful plantelor apoi se extinde pe frunze sub forma unor galerii similar atacului de musca sau larva miniera,simptome cu care se poate confunda.Dupa frunze,atacul continua pe fructe cu distrugerea epidermei ca urmare a intepaturilor moliei care si-a depus ouale.In fructe se constata galerii excremente ale larvelor.

                                                          

   Prevenirea si combaterea atacului este foarte greoaie.

   Se recomanda combaterea biologica cu capcane feromonale (QLURE TUA-500, OPTIMA, DELTA TRAP, MAXIBOARD TUTA) bazate pe sinergismul dintre feromonulsexual al insectei si frecventa luminii particulare atragerii acesteia.Daca se folosesc capcane in interiorul serelor sau solariilor este obligatoriu ca sera sau solarul sa fie prevazut cu cu plase insect proof pentru impiedicarea patrunderii altor insect atrase de feromoni.

                                                            

   Combaterea chimica se poate realiza cu produsele Affirm 0,15% , Voliam Targo, Kohinor 0,1%.In perioada de vegetatie se fac 4-5 tratamente deoarece Tuta prezinta 10-12 generatii in decursul unui an.

Măsuri preventive:
- producerea răsadului în spaţii distincte, separate, special amenajate;
- curăţarea spaţiului de orice rest de plantă din cultura anterioară (tulpini, frunze, fructe), precum şi de buruieni, mai ales cele din familia solanaceae;
- acolo unde este posibil, zonele de aerisire şi cele de ventilaţie se acoperă cu plase speciale, identice cu cele care se folosesc în cazul afidelor, cu 6-9 orificii/cm2;
- crearea unui „antreu” la intrări, respectiv o dublare a uşilor;
- monitorizarea spaţiului de produs răsad cu capcane cu feromoni.

CULTURA DE SALATA...

                                                                      

Cultura de salata se poate infiinta tot timpul anului deoarece prezinta avantajul de a rezista la frig astfel se poate cultiva si in perioada rece al anului.Nu este pretentioasa fata de temperatura si asolament,semintele germineaza la temperatura de 2-3⁰C, planta rezista la ingheturi usoare.Temperatura optima de dezvoltare este de 16⁰C.Salata nu este pretentioasa fata de lumina,se poate cultiva in sistem combinat cu alte plante.Cerintele fata de umiditate sunt ridicate din cauza foliajului bine dezvoltat,umiditatea solului trebuie mentinut in jurul valorii de 75-80%.Se dezvolta bine in soluri bogate in humus si cu PH intre 6-7,2.Datorita perioadei scurte de vegetatie se poate cultiva in sistem de culture succesive,inainte sau dupa o cultura de baza(tomate,ardei,castraveti..) Se poate cultiva si in sistem de cultura combinata cu ceapa verde,ridichi,usturoi verde etc.Terenul pe care se infiinteaza cultura se va fertiliza cu gunoi de grajd fermentat si se va freza cu motocultorul pentru a asigura un substrat reavan.Cultura se poate infiinta prin rasad sau prin insamantare direct.Daca se folosesc rasaduri,plantele formeaza capatani mai mari.Rasadurile se seaman esalonat la interval de 15 zile, pe 1mp se folosesc 2-3 grame de seminte.Dupa rasarire se repica in cuburi nutritive iar in apa de udare se amesteca PREVICUR pentru prevenirea bolii Pythium (Caderea plantutelor) cu doza de 10 ml la 10 litrii de apa.Plantarea rasadurilor se realizeaza cand rasadurile au varsta de 25-30 zile si au 4-5 frunze adevarate.Inainte de plantare se uda bine si se face un tratament cu DITHANE M45 cu doza de 20 gr la 10 litrii de apa.Schema de plantare poate fi diversificata in functie de spatiul fiecaruia.Cel mai indicat ar fi infiintarea culturii pe straturi cu randuri duble.Distanta 20 cm intre randuri si pe rand 15-20 cm intre plante.Intre randurile duble se va lasa 40 cm.In cazul culturilor infiintate prin semanat,adancimea recomandata este de 3-4 cm, temperature solului peste 3⁰C.Doza de samanta: 2kg/hectar.Dupa instalarea culturii in stadiul de 8-10 frunze se impune administrarea ingrasamintelor pe baza de azot.Nu neglijati necesarul de calciu de care salata are nevoie pentru formarea capatanilor.Pentru acoperirea acestor cerinte,se poate folosi nitrata de calciu cu doza de 200kg/hectar.Cultura de salata se iriga des in functie de conditiile de mediu.Norma de udare este de 200-300 mc apa/hectar.

                                              

Boli si daunatori nu sunt multe insa daca nu se fac tratamente preventive, daunele pot fi foarte grave.Boli care apar la salata:Mana salatei-se poate controla cu DITHANE M45 si BRAVO 500SC, Putregaiul alb si Putregaiul cenusiu-se previne cu ROVRAL 500SC sau TELDOR 500SC.Daunatori: Limaxul-se combate cu OPTIMOL, Afide-CONFIDOR ENERGY sau CALYPSO 480SC.

In cazul in care doriti sa achizitionati rasaduri de salata, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon: 0799.498.933

0
02 septembrie, 2016

rent a car brasov

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017