duminică, 26 aprilie 2020

Plasele de umbrire si schimbarile climaterice

PLASA DE UMBRIRE ȘI SCHIMBĂRILE CLIMATERICE 

CE NE POATE OFERI ACEAST ACCESORIU ÎN PRODUCȚIA DE LEGUME

În cadrul producției de legume, schimbările climatice vor avea un impact semnificativ în primul rând asupra randamentelor plantelor care sunt deosebit de „sensibile la climă”, adică la temperatură, umiditate, condiții de lumină etc. schimbările acestora afectează dezvoltarea, productivitatea și calitatea fructificațiilor. Modificările preconizate ale luminii sunt deja perceptibile: lungimea și frecvența valurilor de căldură din vară au crescut, cantitatea de energie radiantă care ajunge la suprafața pământului a crescut și odată cu aceasta a crescut proporția de radiații UV, în special radiațiile UV-B.

În timp ce la începutul primăverii și toamnei protejăm plantele de ger și frig și încercăm să profităm din plin de lumină, în lunile de vară trebuie să ne protejăm plantele cultivate de radiațiile intense.Ca urmare a nivelului ridicat de radiații, arsurile solare și scorojirea frunzelor sunt din ce în ce mai frecvente. În trecut, simptomele de arsuri solare , culoarea deschisă a frunzelor (de exemplu la fasole verde)  puteau fi întâlnite mai rar, dar în zilele noastre este aproape comun pe ardei, roșii, castraveți, varză, dar și pe struguri și fructe. În cazul solariilor și a serelor este posibilă vopsirea foliei sau a sticlei ca și metode de protecție de moment, în cazul cultivării pe câmp deschis, singura opțiune este întinderea plaselor de umbrire. Ca și măsură de prevenție de durată este recomandat utilizarea plaselor de umbrire la toate culturile legumicole indiferent de locul sau locația producerii acestora,există accesorii de fixare inclusiv pentru acoperirea spațiilor protejate.

Printre efectele benefice al utilizării plaselor de umbrire se pot aminti următorele: temperatura aerului mai redusă , a existat o fluctuație mai mică între temperaturile de noapte și prânz, iar umiditatea aerului este mai mare. Prin faptul că nu sa încălzit aerul în orele de la prânz, colorația fructelor  a fost mai bună, iar în cazul tomatelor nu apare o flanșă maronie gălbui în jurul tulpinei, boala Didymella lycopersici o boală care provoacă putrezirea bazei tulpinii la tomate.

Un alt efect benefic observat la cultura ardeilor, maturarea forțată este mai puțin întâlnită. Maturarea extra devreme apare atunci când fructificațiile nedezvoltate încep să se înroșească și au dimensiuni sub normalul fiziologic. Umiditatea este mai mare sub plasele de umbrire decât în aer liber,drept urmare castraveții și roșiile sunt mai bine legate, ardeii și fructele de vinete devin mai strălucitoare. Prin întinderea plaselor de umbrire, care nu necesită o structură puternică de sprijin - cântărind doar 35g / m2 -  ne putem proteja eficient și împotriva efectelor gheții ,folia sau sticla de pe spațiul de cultură este ferit de contactul direct cu particulele de gheață .

Plasele sunt furnizate în mare parte de producători cu un stabilizator de lumină, care îi prelungește durata de viață până la 4-5 ani.

Oferim o gama completa de plase de umbrire.


Lasa un comentariu

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017