25 septembrie 2017

Cultura de salata verde

CULTURA DE SALATA IN PERIOADA RECE

     Salata este o cultura cu multe beneficii pentru producatorii autohtoni.Dupa desfiintarea culturilor de baza din spatii protejate, in perioada de toamna si iarna se poate infiinta cultura de salata.

     Pentru a extinde durata recoltarii se poate semana esalonat in mai multe transe, recoltarea se poate intinde pana in primavara tarziu.

     Pentru productii mari si plante bine dezvoltate se recomanda infiintarea culturii prin rasad obtinut din seminte de hibrizi.Pe suprafata de 1 mp prin semanare se pot obtine 600-700 de plante care urmeaza sa fie replicate in cuburi nutritive. Varsta rasadului din momentul semanatului pana la plantare este de 4-6 saptamani.

     Inainte de plantare se vor uda plantele cu un amestec de apa si fungicidul Previcur pentru a preveni boala Phytium sau caderea plantutelor.Plantarea se va efectua la o adancime mica pentru evitarea contactului dintre frunzelor bazale si suprafata solului care duce la putrezirea acestora.Distanta de plantare intre randuri si plante pe rand este influentata de caracteristicile fiecarui hibrid ( dimensiune capatanilor ), recomandat intre 25/20 sau 30/30.

     Fata de substrat salata are cerinte mai deosebite: gunoi de grajd incorporat in sol, lipsa rezidurilor de la substantele fitosanitare folosite la culturile premergatoare, PH neutru, sunt cateva aspecte de care se va tine cont inainte de plantare.

     Apa este principalul factor care influenteaza toata cultura, udarile se aplica in trei faze critice:

               •imediat dupa plantare

               •cand incepe formarea capatanilor

               •cand capatanile incep sa creasca

     Pentru stimularea cresterii se vor aplica fertilizari faziale cu azot si potasiu iar la formarea capatanilor se aplica calciu foliar pentru obtinerea fermitatii frunzelor.

     Aerisirea periodica este obligatorie indiferent de stadiul de dezvoltare.

     Pentru evitarea aparitiei bolilor si daunatorilor se vor efectua tratamente fitosanitare periodice la interval de 10-14 zile.Boli frecvente in perioada de cultura sunt: Mana salatei si se previne cu substante cuprice sau Ortiva Top, putregaiul umed sau putregaiul cenusiu care se va prevenii cu produsele Teldor, Rovral sau Switch.Daunatorii care pot afecta frunzele: afidele si musculita alba de sera, pentru aceste insecte se va folosi insecticidul Chess 25 WP. 

Lasati un comentariu

Essential SSL