Blog

Caderea Plantutelor - la rasaduri

Caderea Plantutelor

Produsa de ciuperca din genul Pythium este o boala ce apare in rasadnite in care densitatea plantelor semanate este mare,umiditatea aerului si temperatura este ridicata.Aceasta boala apare la rasadurile de varza,tomate,ardei,telina si se manifesta pe tulpina rasadului la nivelul substratului unde se formeaza un inel de culoare inchisa.De la acest inel spre radacina, tulpina se inmoaie si putrezeste iar planta moare.Aceasta boala poate compromite toata cultura de rasaduri deoarece pe langa ciuperca Pythium atrage dezvoltarea si al altor ciuperci care se instaleaza pe plantele afectate  :Rhizoctonia,Alternaria si Fusarium spp.Majoritatea cazurilor de infectie se produc  prin substrat infestat sau se raspandeste prin seminte netratate.Pentru dezvoltarea infectiei este nevoie de umiditate multa si temperaturi ridicate.Deobicei sporii de ciuperca sunt prezente la suprafata substratului in care sunt semanate semintele.Pentru a prevenii aparitia infectiei se recomanda un tratament preventiv  cu Previcur 0,1% cu care se va uda substratul in momentul insamantarii.


Pentru a nu favoriza boala, se vor tine cont de urmatoarele aspect:

-se va evita udarea in exces

-se va aerisii spatiul destinat producerii rasadurilor

-umiditate relativ inalta a aerului si temperaturile ridicate

-lipsa luminii

-utilizarea unui substrat steril


Prin masuri de preventie se poate evita efectele nedorite al acestei boli.

Seminte hibrid? Ce sa alegem

SOI SAU HIBRID ?

O intrebare la care incercam sa raspundem acum....

Soiul este un grup de plante care apartin aceleasi specii ori varietati cu anumite insusiri morfologice sau fiziologice ereditare comune.

Hibridul este rezultatul oricarei incrucisari intre doua plante,doi indivizi deosebiti prin constitutia genetica.


Soiurile sunt plante care au caractere specifice care le definesc si sunt recunoscute dupa eceste caractere.In momentul hibridarii, se urmareste transmiterea acestor caractere si obtinerea unui singur individ care inglobeaza toate avantajele oferite de soiurile incrucisate.Durata obtinerii unui hibrid varieaza intre 5 si 7 ani.In tot acest timp sunt sunt doua categorii de plante,unele care vor reprezenta partea masculina si de la care se va recolta polen si plante mame care se supun operatiunii de castrare a florilor pentru a evita autopolenizarea.Se vor efectua polenizari incrucisate an de an,se va urmarii productia obtinuta de pe plantele polenizate si se noteaza caracteristicile cele mai importante al fiecarui individ.Pe parcursul anilor de polenizare se vor selecta fructele cele mei mari,cele mai gustoase si se vor recolta semintele din care se obtin noi indivizi care se vor incrucisa pana se obtine varianta dorita.


Semintele obtinute de pe planta care inglobeaza toate caracteristicile urmarite se va trimite la multiplicare in culturi semincere dupa care se trece la inregistrarea hibridului.

Acesta este un scurt istoric cum se obtine un hibrid si astfel intelegem de ce este recomandat sa folosim astfel de seminte. Avantajele sunt multiple: se obtin recolte mai mari, fructificatii mai frumoase,plante mai sanatoase.

Cultura de salata verde

CULTURA DE SALATA IN PERIOADA RECE

     Salata este o cultura cu multe beneficii pentru producatorii autohtoni.Dupa desfiintarea culturilor de baza din spatii protejate, in perioada de toamna si iarna se poate infiinta cultura de salata.

     Pentru a extinde durata recoltarii se poate semana esalonat in mai multe transe, recoltarea se poate intinde pana in primavara tarziu.

     Pentru productii mari si plante bine dezvoltate se recomanda infiintarea culturii prin rasad obtinut din seminte de hibrizi.Pe suprafata de 1 mp prin semanare se pot obtine 600-700 de plante care urmeaza sa fie replicate in cuburi nutritive. Varsta rasadului din momentul semanatului pana la plantare este de 4-6 saptamani.

     Inainte de plantare se vor uda plantele cu un amestec de apa si fungicidul Previcur pentru a preveni boala Phytium sau caderea plantutelor.Plantarea se va efectua la o adancime mica pentru evitarea contactului dintre frunzelor bazale si suprafata solului care duce la putrezirea acestora.Distanta de plantare intre randuri si plante pe rand este influentata de caracteristicile fiecarui hibrid ( dimensiune capatanilor ), recomandat intre 25/20 sau 30/30.

     Fata de substrat salata are cerinte mai deosebite: gunoi de grajd incorporat in sol, lipsa rezidurilor de la substantele fitosanitare folosite la culturile premergatoare, PH neutru, sunt cateva aspecte de care se va tine cont inainte de plantare.

     Apa este principalul factor care influenteaza toata cultura, udarile se aplica in trei faze critice:

               •imediat dupa plantare

               •cand incepe formarea capatanilor

               •cand capatanile incep sa creasca

     Pentru stimularea cresterii se vor aplica fertilizari faziale cu azot si potasiu iar la formarea capatanilor se aplica calciu foliar pentru obtinerea fermitatii frunzelor.

     Aerisirea periodica este obligatorie indiferent de stadiul de dezvoltare.

     Pentru evitarea aparitiei bolilor si daunatorilor se vor efectua tratamente fitosanitare periodice la interval de 10-14 zile.Boli frecvente in perioada de cultura sunt: Mana salatei si se previne cu substante cuprice sau Ortiva Top, putregaiul umed sau putregaiul cenusiu care se va prevenii cu produsele Teldor, Rovral sau Switch.Daunatorii care pot afecta frunzele: afidele si musculita alba de sera, pentru aceste insecte se va folosi insecticidul Chess 25 WP. 

0
25 septembrie, 2017

Folie pentru solarii

FOLIE PENTRU SOLARII

Va oferim o varitate de folie pentru solarii care vor rezista de la 3 pana la 10 ani, in functie de grosimea acesteia si de procentul de aditivi UV din folie. Acoperirea serelor si solariilor cu folie asigura o mai buna distributie a caldurii IN INTERIORUL ACESTORA. 
Foliile pentru solarii au fost dezvoltate in ultimii ani pentru a tine sub control multi factori care afecteaza negativ cultivarea la capacitati mari, si anume efectul termic, difuzia
luminii, CONDENSUL si ceata, racirea, daunatorii plantelor si efectele fotoselective ( trecerea radiatiilor vizibile). 

Folia pentru solarii pe care o comercializam este produsa de catre Pati si Akaika Plastiks, acestea fiind companii din Grecia si Italia, prin urmare va oferim folie pentru solarii fabricata din polietilenă de înaltă calitate cu stabilizatori UV și antioxidanți, folie ce oferă o excelentă durabilitate a rezistenței la rupere. Folia este translucida si difuzeaza lumina prin reflectarea acesteia si reduce umbrele, ambele actiuni ajutand la cresterea plantelor.

Vezi oferta completa de folii pentru solar: aici

Agrotextil, cand si de ce il folosim?

Agrotextil


Caracteristici:

  • Este un material tesut din fasii de folie (rafie) pigmentat si stabilizat UV;
  • Densitate: 100 gr/m
  • Se utilizeaza pentru mulcire la plantele floricole, pepiniere floricole ca mulch permanent, in sere si solarii pentru mulcirea randurilor, in plantatii viticole, pomicole, amenajari spatii verzi;
  • Fixarea foliei se poate realiza cu umplutura de pamant;
  • Prin utilizarea agrotextilului se reduce pierderea de apa prin evaporare, fructele raman curate, creste valoarea produselor, se mentine o temperatura constanta;
  • Agrotextilul comercilizat de noi are garantia de 3 ani in aria radiatiilor UV.
  • Utilizarea in solarii, dar si in camp;
  • Cresterea temperaturii solului in primele faze de vegetatie.

Vezi oferta completa de folie agrotextil aici

TUTA ABSOLUTA SAU MOLIA TOMATELOR…DAUNATORUL DE FINAL DE SEZON

   Denumita si minatorul frunzelor de tomate este o microlepidoptera,un future mic de culoare gri-argintie cu lungimea de 6-7mm.

                                                                     

   Atacul acestui parazit incepe cu varful plantelor apoi se extinde pe frunze sub forma unor galerii similar atacului de musca sau larva miniera,simptome cu care se poate confunda.Dupa frunze,atacul continua pe fructe cu distrugerea epidermei ca urmare a intepaturilor moliei care si-a depus ouale.In fructe se constata galerii excremente ale larvelor.

                                                          

   Prevenirea si combaterea atacului este foarte greoaie.

   Se recomanda combaterea biologica cu capcane feromonale (QLURE TUA-500, OPTIMA, DELTA TRAP, MAXIBOARD TUTA) bazate pe sinergismul dintre feromonulsexual al insectei si frecventa luminii particulare atragerii acesteia.Daca se folosesc capcane in interiorul serelor sau solariilor este obligatoriu ca sera sau solarul sa fie prevazut cu cu plase insect proof pentru impiedicarea patrunderii altor insect atrase de feromoni.

                                                            

   Combaterea chimica se poate realiza cu produsele Affirm 0,15% , Voliam Targo, Kohinor 0,1%.In perioada de vegetatie se fac 4-5 tratamente deoarece Tuta prezinta 10-12 generatii in decursul unui an.

Măsuri preventive:
- producerea răsadului în spaţii distincte, separate, special amenajate;
- curăţarea spaţiului de orice rest de plantă din cultura anterioară (tulpini, frunze, fructe), precum şi de buruieni, mai ales cele din familia solanaceae;
- acolo unde este posibil, zonele de aerisire şi cele de ventilaţie se acoperă cu plase speciale, identice cu cele care se folosesc în cazul afidelor, cu 6-9 orificii/cm2;
- crearea unui „antreu” la intrări, respectiv o dublare a uşilor;
- monitorizarea spaţiului de produs răsad cu capcane cu feromoni.

CULTURA DE SALATA...

                                                                      

Cultura de salata se poate infiinta tot timpul anului deoarece prezinta avantajul de a rezista la frig astfel se poate cultiva si in perioada rece al anului.Nu este pretentioasa fata de temperatura si asolament,semintele germineaza la temperatura de 2-3⁰C, planta rezista la ingheturi usoare.Temperatura optima de dezvoltare este de 16⁰C.Salata nu este pretentioasa fata de lumina,se poate cultiva in sistem combinat cu alte plante.Cerintele fata de umiditate sunt ridicate din cauza foliajului bine dezvoltat,umiditatea solului trebuie mentinut in jurul valorii de 75-80%.Se dezvolta bine in soluri bogate in humus si cu PH intre 6-7,2.Datorita perioadei scurte de vegetatie se poate cultiva in sistem de culture succesive,inainte sau dupa o cultura de baza(tomate,ardei,castraveti..) Se poate cultiva si in sistem de cultura combinata cu ceapa verde,ridichi,usturoi verde etc.Terenul pe care se infiinteaza cultura se va fertiliza cu gunoi de grajd fermentat si se va freza cu motocultorul pentru a asigura un substrat reavan.Cultura se poate infiinta prin rasad sau prin insamantare direct.Daca se folosesc rasaduri,plantele formeaza capatani mai mari.Rasadurile se seaman esalonat la interval de 15 zile, pe 1mp se folosesc 2-3 grame de seminte.Dupa rasarire se repica in cuburi nutritive iar in apa de udare se amesteca PREVICUR pentru prevenirea bolii Pythium (Caderea plantutelor) cu doza de 10 ml la 10 litrii de apa.Plantarea rasadurilor se realizeaza cand rasadurile au varsta de 25-30 zile si au 4-5 frunze adevarate.Inainte de plantare se uda bine si se face un tratament cu DITHANE M45 cu doza de 20 gr la 10 litrii de apa.Schema de plantare poate fi diversificata in functie de spatiul fiecaruia.Cel mai indicat ar fi infiintarea culturii pe straturi cu randuri duble.Distanta 20 cm intre randuri si pe rand 15-20 cm intre plante.Intre randurile duble se va lasa 40 cm.In cazul culturilor infiintate prin semanat,adancimea recomandata este de 3-4 cm, temperature solului peste 3⁰C.Doza de samanta: 2kg/hectar.Dupa instalarea culturii in stadiul de 8-10 frunze se impune administrarea ingrasamintelor pe baza de azot.Nu neglijati necesarul de calciu de care salata are nevoie pentru formarea capatanilor.Pentru acoperirea acestor cerinte,se poate folosi nitrata de calciu cu doza de 200kg/hectar.Cultura de salata se iriga des in functie de conditiile de mediu.Norma de udare este de 200-300 mc apa/hectar.

                                              

Boli si daunatori nu sunt multe insa daca nu se fac tratamente preventive, daunele pot fi foarte grave.Boli care apar la salata:Mana salatei-se poate controla cu DITHANE M45 si BRAVO 500SC, Putregaiul alb si Putregaiul cenusiu-se previne cu ROVRAL 500SC sau TELDOR 500SC.Daunatori: Limaxul-se combate cu OPTIMOL, Afide-CONFIDOR ENERGY sau CALYPSO 480SC.

In cazul in care doriti sa achizitionati rasaduri de salata, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon: 0799.498.933

0
02 septembrie, 2016

CE ESTE SPANACUL SI CAND CULTIVAM SPANAC ?

                                                  

Spanacul Spinacia oleracea este o plantă anuală, uneori și bianuală cu rădăcina fusiformă, tulpina dreaptă care nu trece de 30 cm înălțime, frunzele verzi lanceolate, largi la bază și mai înguste către vârf, de lungime de la 2 până la 30 cm și cu lățimea cuprinsă între 1 și 15 cm. Preparatele din frunze de spanac acționează ca un produs medicinal, contribuind la profilaxia sau ameliorarea unor afecțiuni, precum:hipertensiunea arterială, tusea, avitaminozascorbutulrahitismul,acneeaanemia. I se atribuie spanacului și rolul de activator al secrețiilor pancreatice și de agent anticancerigen . Sucul de spanac este o formă mai gustoasă și mai nutritivă de a consuma frunzele de spanac, congelat sau gătit, spanacul își pierde o parte din proprietăți, îi scad proprietățile vitaminizante și anti-oxidante. Datorită proprietățiilor sale nutritive, spanacul este recomandat în alimentația copiilor care se afla în perioada de creștere, dar și în alimentația bolnavilor.

    Fata de substratul de cultura nu prezinta cerinte deosebite prefera soluri cu aciditate neutra sau usor alkaline.Cerintele de apa sunt ridicate din cauza perioadei scurte de vegetatie si din cauza foliajului dezvoltat care necesita udari semnificative in perioada de dezvoltare.

    Cultura de spanac se poate infiinta ca si cultura premergatoare pentru cuturile de vara sau se infiinteaza dupa defrisarea acestora.Acest fapt reprezinta un avantaj si se datoreaza ciclului de vegetatie scurt al spanacului de 40-80 de zile.Semanatul se poate efectua la sfarsitul lui septembrie pentru cultura in spatii protejate, la inceputul lunii august la culturile in aer liber care se recolteaza toamna tarziu sau la inceputul lunii aprilie pentru culture timpurii in gradina.Schema de semanare este de 15-20 cm intre randuri cu o doza de 20-25 kg la hectar.

    Indiferent de momentul infiintarii culturii, spanacul este un mare devorator de azot si pentru a nu intampina carente se va aplica nitrat de calciu cu doza de 200 kg la hectar.

    Boli si daunatori sunt putine si cu o interventie minima se pot preveni sau elimina din cultura de spanac.

BOLI:      

                                                                                                                                                                                     

Mana se manifesta prin aparitia pe suprafata superioara a limbului foliar a unor pete galbene, in dreptul carora se formeaza un puf cenusiu-violaceu.

 Combaterea si preventia se poate realiza cu Dithane M45 sau Bravo 500 SC.

Albumeala cu pete galbui pe partea superioara a frunzelor si in dreptul acestora pe partea inferioara se poate observa un puf alb.

Combaterea si preventia se poate realiza cu Champ.Acest produs contine 50% cupru active si nu se va amesteca cu alte substante.Cuprul poate inhiba efectul substantei active al altor substante.

DAUNATORI:

                                           

Limaxul sau melcii fara cochilie se pot combate cu granule de Optimol cu doza de 5 gr la 10 mp, se aplica cu 7 zile inainte de semanat.

Afidele pot afecta frunzele care se strang in urma intepaturilor.Pentru combatere se poate folosi Confidor Energy 13 ml la 10 litrii de apa sau Calypso cu doza de 2 ml la 10 litrii de apa.

BOLI SI DAUNATORI IN CULTURA DE VARZA DE TOAMNA

In acest articol va prezentam la ce boli si daunatori sa fim atenti in cultura de varza de toamna.La efectuarea tratamentelor este foarte important sa folosim adjuvant in combinatie cu substantele fitosanitare din cauza frunzelor cerate ale verzei.Adjuvantul ajuta la aplicarea mai eficienta si lipirea substantelor de frunze.Un astfel de adjuvant recomandat este produsul NU FILM cu concentratie de 0,5%.

1.Putregaiul negru al frunzelor de varza:

                                          

   Pe frunze apar pete mici si umede care apoi se brunifica.Alta forma ar fi leziuni sub forma literei V de culoare galbena care se dezvolta pe marginea frunzelor.Aceste leziuni se usuca si capata culoarea cafenie sau maro.

Prevenire si combatere:Champion 50 WP-0,3 % ; Dithane M 45-0,2 % 

2.Mana cruciferelor:

                  

     Peronospora brasicae apare pe frunzele inghesuite si in conditii de umezeala. Primele simptome sunt reprezentate prin aparitia pe frunze a unor pete neregulate, de culoare galbena, care ulterior se brunifica. Pe partea inferioara, in dreptul acestor pete apare un puf alb-cenusiu. In conditii de umezeala ridicata infectia se extinde rapid, frunzele putrezesc sau se usuca si cresterea plantei este oprita.

Prevenire si combatere:Bravo 500 SC ; Champion 50 WP-0,3 % ; Dithane M 45-0,2 % 

3.Patarea bacteriana a frunzelor:

                                             

   Infectia se manifesta pe ambele fete ale frunzelor si este produs de ciuperca Pseudomonas syringae,sunt pete mici, umede si intunecate.Petele mai vechi prezinta o bordura purpurie iar in cazul unor infectii mai severe, frunzele atacate cad.

Prevenire si combatere:Melody Compact, Champion 50 WP, Acrobat MZ

4.Putregiul umed al cruciferelor:

                                              

   Este produsa de bacteria Erwinia carotovora si se manifesta pe tulpina unde produce un putregai umed de culoarea galben cenusie.In cazuri de exces de umiditate, boala ataca toata planta si capatana se transforma intr-o masa mucilaginoasa cu miros urat.

Prevenire si combatere: Distrugerea resturilor afectate si rotatia culturilor. Din pacate nu se poate combate cu o substanta anume.

5.Paduchele cenusiu (Brevicoryne brassicae):

                                  

   Adulţii şi larvele formează colonii pe frunze, tulpini pe care le înţeapă şi sug sucul celuluar. Mai întâi, pe frunze apar nişte pete gălbui, apoi frunzele se usucă. Sunt atacate şi tijele florifere, care devin albastru-verzui, florile se usucă sau avortează.Dăunătorul este vector de viroze.

Combatere:Mospilan, Confidor Energy si Decis Mega

6.Molia verzei (Plutella maculipennis):

                                       

   Prezenta in toate zonele legumicole cu precadere in zonele unde se cultiva multa varza, prezinta 2-3 generatii pe an.Fluturii depun oua in grupuri de 150-200 pe partea inferioara a frunzelor, ouale eclozeaza in 5-7 zile. Imediat dupa eclozare larvele ataca, rod frunzele. La inceput (dupa 2-3 zile), larvele se uniformizeaza pe frunzele tinere si distrug parenchimul (mineaza frunzele), apoi consuma epidermele inferioara si superioara, ferestruind grosolan frunzele, care capata o culoare plumburie si se usuca.Atacul larvei dureaza 4 saptamani.

Combatere:Affirm sau Reldan

7.Buha verzei (Mamestra brassicae):

                     

                    

   Insecta ataca frunzele, capatanile,inflorescente si flori.Fluturii zboara noapte si isi depun ouale pe partea inferioara a frunzelor,incubatia tine 14 zile dupa care apar larvele.La inceput larvele rod epiderma de pe partea inferioara a limbului foliar dupa care se hranesc cu miezul frunzelor.Odata ce larvele cresc, produc gauri mari si neregulate in zonele atacate.Omizile de varsta inaintata creeaza galerii in capatanile compacte.

Combatere:Calypso, Karate Zeon sau Reldan

8.Puricele (Phillotreta atra):

                      

                     

   Puricele negru al verzei prefera partea superioara a frunzelor si se hranesc cu tesuturile acesteia dar ataca si florile si butonii florali.Atacul puricilor se poate observa inca din stadiul de rasad dar si in stadiul de capatana pot provoca pagube mari.Zonele afectate de pe frunze prezinta leziuni circulare cu marginea roscata, dand aspectul de frunza ciuruita. Combatere:Reldan, Faster sau Confidor Energy.

9.Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae):

                     

              

   Este o specie oligofagă, atacă specii din familia Cruciferae din care varza şi conopida. Pagubele importante sunt produse de larve. Larvele neonate atacă în grupuri, pe faţa inferioară, rozând epiderma şi parenchimul. Mai târziu larvele rod toată frunza, din care rămân doar nervurile groase.  Femelele depun ponta pe partea inferioară a frunzelor. Perioada de incubaţie este de 6–10 zile. Perioada larvară durează până la o lună, timp în care larvele se hrănesc şi năpârlesc de 5 ori.

Combatere:Affirm, Confidor Energy sau Karate Zeon

CASTRAVETII IN CICUL 2, O INVESTITIE CU COSTURI REDUSE….

   Culturile de toamna sunt imposibile ar spune multi..dar realitatea este opusa acestui crez.Sunt riscuri pe plan fitosanitar dar cu o interventie minima se poate obtine profit pana toamna tarziu.

                                 

   Daca avem un solar si vrem sa-l exploatam, se poate infiinta cultura de castraveti care prezinta avantaje.Rasadurile nu sunt obligatorii…se poate semana direct.Atentie la semintele folosite! Nu folositi seminte retinute ! Sunt seminte profesionale de hibrizi cu productivitate mare.Costul nu este mare in raport cu productia care poate fi obtinuta daca intretinem aceasta cultura.

   Sunt boli si daunatori putini care pot afecta plantele si produsele pentru tratamente sunt putine: boli frecvente Mana, Patarea unghiulara,Putregaiul cenusiu; daunatori Musculita alba de sera , Afide…acestea sunt factorii care pot afecta castravetii in perioada de toamna.Prevenirea sau combaterea lor se poate face astfel:

           -pentru Mana sa folositi: BRAVO , ORTIVA , MERPAN 

           -Patarea unghiulara: RIDOMIL GOLD

           -Putregaiul cenusiu: ROVRAL

           -Musculita alba de sera si Afide: CONFIDOR ENERGY , ACTARA

  Cu o implicare minima se poate obtine in jur de 1200 kg de castraveti de pe un solar cu 1000 plante. Se poate obtine profit! 

echipamente fitness

rent a car brasov

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017