RSS

Blog

Folie pentru solarii

FOLIE PENTRU SOLARII

Va oferim o varitate de folie pentru solarii care vor rezista de la 3 pana la 10 ani, in functie de grosimea acesteia si de procentul de aditivi UV din folie. Acoperirea serelor si solariilor cu folie asigura o mai buna distributie a caldurii IN INTERIORUL ACESTORA. 
Foliile pentru solarii au fost dezvoltate in ultimii ani pentru a tine sub control multi factori care afecteaza negativ cultivarea la capacitati mari, si anume efectul termic, difuzia
luminii, CONDENSUL si ceata, racirea, daunatorii plantelor si efectele fotoselective ( trecerea radiatiilor vizibile). 

Folia pentru solarii pe care o comercializam este produsa de catre Pati si Akaika Plastiks, acestea fiind companii din Grecia si Italia, prin urmare va oferim folie pentru solarii fabricata din polietilenă de înaltă calitate cu stabilizatori UV și antioxidanți, folie ce oferă o excelentă durabilitate a rezistenței la rupere. Folia este translucida si difuzeaza lumina prin reflectarea acesteia si reduce umbrele, ambele actiuni ajutand la cresterea plantelor.

Vezi oferta completa de folii pentru solar: aici

Agrotextil, cand si de ce il folosim?

Agrotextil


Caracteristici:

  • Este un material tesut din fasii de folie (rafie) pigmentat si stabilizat UV;
  • Densitate: 100 gr/m
  • Se utilizeaza pentru mulcire la plantele floricole, pepiniere floricole ca mulch permanent, in sere si solarii pentru mulcirea randurilor, in plantatii viticole, pomicole, amenajari spatii verzi;
  • Fixarea foliei se poate realiza cu umplutura de pamant;
  • Prin utilizarea agrotextilului se reduce pierderea de apa prin evaporare, fructele raman curate, creste valoarea produselor, se mentine o temperatura constanta;
  • Agrotextilul comercilizat de noi are garantia de 3 ani in aria radiatiilor UV.
  • Utilizarea in solarii, dar si in camp;
  • Cresterea temperaturii solului in primele faze de vegetatie.

Vezi oferta completa de folie agrotextil aici

Folie de mulcire perforata sau neperforata

 Folie de mulcire


Avantajele utilizarii foliei mulch:

  • Pastrarea umiditatii solului;
  • Impiedicarea cresterii buruienilor;
  • Aspectul estetic si practic;
  • Reducerea evaporarii apei din sol;
  • Recolte curate;
  • Cresterea mai rapida a plantelor;
  • Utilizarea in solarii, dar si in camp;
  • Cresterea temperaturii solului in primele faze de vegetatie.

Utilizare!: Gradini de legume, zarzavaturi, solarii si sere, inclusiv si pentru pomii fructiferi si flori, dar pentru acestea din urma nu este recomandata in gradinile cu umbra multa sau cu umiditate, pentru ca pot aparea rozatoare sau melci.

Perioada recomandata! Ideal ar fi ca operatiunea de mulcire sa aiba loc primavara sau toamna, in functie de culturile pe care le aveti.

Mod de aplicare: se poate aplica manual, si atunci folia se desfasoara de pe rola pe solul pregatit si se taie in forma de cruce in locul unde vor fi plantate rasadurile,iar marginile foliei se acopera cu pamant. Folia se mai poate aplica mecanizat, iar in acest caz se vor utiliza utilaje speciale de aplicare.

Vezi oferta completa de folie de mulcire aici

TUTA ABSOLUTA SAU MOLIA TOMATELOR…DAUNATORUL DE FINAL DE SEZON

   Denumita si minatorul frunzelor de tomate este o microlepidoptera,un future mic de culoare gri-argintie cu lungimea de 6-7mm.

                                                                     

   Atacul acestui parazit incepe cu varful plantelor apoi se extinde pe frunze sub forma unor galerii similar atacului de musca sau larva miniera,simptome cu care se poate confunda.Dupa frunze,atacul continua pe fructe cu distrugerea epidermei ca urmare a intepaturilor moliei care si-a depus ouale.In fructe se constata galerii excremente ale larvelor.

                                                          

   Prevenirea si combaterea atacului este foarte greoaie.

   Se recomanda combaterea biologica cu capcane feromonale (QLURE TUA-500, OPTIMA, DELTA TRAP, MAXIBOARD TUTA) bazate pe sinergismul dintre feromonulsexual al insectei si frecventa luminii particulare atragerii acesteia.Daca se folosesc capcane in interiorul serelor sau solariilor este obligatoriu ca sera sau solarul sa fie prevazut cu cu plase insect proof pentru impiedicarea patrunderii altor insect atrase de feromoni.

                                                            

   Combaterea chimica se poate realiza cu produsele Affirm 0,15% , Voliam Targo, Kohinor 0,1%.In perioada de vegetatie se fac 4-5 tratamente deoarece Tuta prezinta 10-12 generatii in decursul unui an.

Măsuri preventive:
- producerea răsadului în spaţii distincte, separate, special amenajate;
- curăţarea spaţiului de orice rest de plantă din cultura anterioară (tulpini, frunze, fructe), precum şi de buruieni, mai ales cele din familia solanaceae;
- acolo unde este posibil, zonele de aerisire şi cele de ventilaţie se acoperă cu plase speciale, identice cu cele care se folosesc în cazul afidelor, cu 6-9 orificii/cm2;
- crearea unui „antreu” la intrări, respectiv o dublare a uşilor;
- monitorizarea spaţiului de produs răsad cu capcane cu feromoni.

0
02 septembrie, 2016

CULTURA DE SALATA...

                                                                      

Cultura de salata se poate infiinta tot timpul anului deoarece prezinta avantajul de a rezista la frig astfel se poate cultiva si in perioada rece al anului.Nu este pretentioasa fata de temperatura si asolament,semintele germineaza la temperatura de 2-3⁰C, planta rezista la ingheturi usoare.Temperatura optima de dezvoltare este de 16⁰C.Salata nu este pretentioasa fata de lumina,se poate cultiva in sistem combinat cu alte plante.Cerintele fata de umiditate sunt ridicate din cauza foliajului bine dezvoltat,umiditatea solului trebuie mentinut in jurul valorii de 75-80%.Se dezvolta bine in soluri bogate in humus si cu PH intre 6-7,2.Datorita perioadei scurte de vegetatie se poate cultiva in sistem de culture succesive,inainte sau dupa o cultura de baza(tomate,ardei,castraveti..) Se poate cultiva si in sistem de cultura combinata cu ceapa verde,ridichi,usturoi verde etc.Terenul pe care se infiinteaza cultura se va fertiliza cu gunoi de grajd fermentat si se va freza cu motocultorul pentru a asigura un substrat reavan.Cultura se poate infiinta prin rasad sau prin insamantare direct.Daca se folosesc rasaduri,plantele formeaza capatani mai mari.Rasadurile se seaman esalonat la interval de 15 zile, pe 1mp se folosesc 2-3 grame de seminte.Dupa rasarire se repica in cuburi nutritive iar in apa de udare se amesteca PREVICUR pentru prevenirea bolii Pythium (Caderea plantutelor) cu doza de 10 ml la 10 litrii de apa.Plantarea rasadurilor se realizeaza cand rasadurile au varsta de 25-30 zile si au 4-5 frunze adevarate.Inainte de plantare se uda bine si se face un tratament cu DITHANE M45 cu doza de 20 gr la 10 litrii de apa.Schema de plantare poate fi diversificata in functie de spatiul fiecaruia.Cel mai indicat ar fi infiintarea culturii pe straturi cu randuri duble.Distanta 20 cm intre randuri si pe rand 15-20 cm intre plante.Intre randurile duble se va lasa 40 cm.In cazul culturilor infiintate prin semanat,adancimea recomandata este de 3-4 cm, temperature solului peste 3⁰C.Doza de samanta: 2kg/hectar.Dupa instalarea culturii in stadiul de 8-10 frunze se impune administrarea ingrasamintelor pe baza de azot.Nu neglijati necesarul de calciu de care salata are nevoie pentru formarea capatanilor.Pentru acoperirea acestor cerinte,se poate folosi nitrata de calciu cu doza de 200kg/hectar.Cultura de salata se iriga des in functie de conditiile de mediu.Norma de udare este de 200-300 mc apa/hectar.

                                              

Boli si daunatori nu sunt multe insa daca nu se fac tratamente preventive, daunele pot fi foarte grave.Boli care apar la salata:Mana salatei-se poate controla cu DITHANE M45 si BRAVO 500SC, Putregaiul alb si Putregaiul cenusiu-se previne cu ROVRAL 500SC sau TELDOR 500SC.Daunatori: Limaxul-se combate cu OPTIMOL, Afide-CONFIDOR ENERGY sau CALYPSO 480SC.

In cazul in care doriti sa achizitionati rasaduri de salata, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon: 0799.498.933

CE ESTE SPANACUL SI CAND CULTIVAM SPANAC ?

                                                  

Spanacul Spinacia oleracea este o plantă anuală, uneori și bianuală cu rădăcina fusiformă, tulpina dreaptă care nu trece de 30 cm înălțime, frunzele verzi lanceolate, largi la bază și mai înguste către vârf, de lungime de la 2 până la 30 cm și cu lățimea cuprinsă între 1 și 15 cm. Preparatele din frunze de spanac acționează ca un produs medicinal, contribuind la profilaxia sau ameliorarea unor afecțiuni, precum:hipertensiunea arterială, tusea, avitaminozascorbutulrahitismul,acneeaanemia. I se atribuie spanacului și rolul de activator al secrețiilor pancreatice și de agent anticancerigen . Sucul de spanac este o formă mai gustoasă și mai nutritivă de a consuma frunzele de spanac, congelat sau gătit, spanacul își pierde o parte din proprietăți, îi scad proprietățile vitaminizante și anti-oxidante. Datorită proprietățiilor sale nutritive, spanacul este recomandat în alimentația copiilor care se afla în perioada de creștere, dar și în alimentația bolnavilor.

    Fata de substratul de cultura nu prezinta cerinte deosebite prefera soluri cu aciditate neutra sau usor alkaline.Cerintele de apa sunt ridicate din cauza perioadei scurte de vegetatie si din cauza foliajului dezvoltat care necesita udari semnificative in perioada de dezvoltare.

    Cultura de spanac se poate infiinta ca si cultura premergatoare pentru cuturile de vara sau se infiinteaza dupa defrisarea acestora.Acest fapt reprezinta un avantaj si se datoreaza ciclului de vegetatie scurt al spanacului de 40-80 de zile.Semanatul se poate efectua la sfarsitul lui septembrie pentru cultura in spatii protejate, la inceputul lunii august la culturile in aer liber care se recolteaza toamna tarziu sau la inceputul lunii aprilie pentru culture timpurii in gradina.Schema de semanare este de 15-20 cm intre randuri cu o doza de 20-25 kg la hectar.

    Indiferent de momentul infiintarii culturii, spanacul este un mare devorator de azot si pentru a nu intampina carente se va aplica nitrat de calciu cu doza de 200 kg la hectar.

    Boli si daunatori sunt putine si cu o interventie minima se pot preveni sau elimina din cultura de spanac.

BOLI:      

                                                                                                                                                                                     

Mana se manifesta prin aparitia pe suprafata superioara a limbului foliar a unor pete galbene, in dreptul carora se formeaza un puf cenusiu-violaceu.

 Combaterea si preventia se poate realiza cu Dithane M45 sau Bravo 500 SC.

Albumeala cu pete galbui pe partea superioara a frunzelor si in dreptul acestora pe partea inferioara se poate observa un puf alb.

Combaterea si preventia se poate realiza cu Champ.Acest produs contine 50% cupru active si nu se va amesteca cu alte substante.Cuprul poate inhiba efectul substantei active al altor substante.

DAUNATORI:

                                           

Limaxul sau melcii fara cochilie se pot combate cu granule de Optimol cu doza de 5 gr la 10 mp, se aplica cu 7 zile inainte de semanat.

Afidele pot afecta frunzele care se strang in urma intepaturilor.Pentru combatere se poate folosi Confidor Energy 13 ml la 10 litrii de apa sau Calypso cu doza de 2 ml la 10 litrii de apa.

BOLI SI DAUNATORI IN CULTURA DE VARZA DE TOAMNA

In acest articol va prezentam la ce boli si daunatori sa fim atenti in cultura de varza de toamna.La efectuarea tratamentelor este foarte important sa folosim adjuvant in combinatie cu substantele fitosanitare din cauza frunzelor cerate ale verzei.Adjuvantul ajuta la aplicarea mai eficienta si lipirea substantelor de frunze.Un astfel de adjuvant recomandat este produsul NU FILM cu concentratie de 0,5%.

1.Putregaiul negru al frunzelor de varza:

                                          

   Pe frunze apar pete mici si umede care apoi se brunifica.Alta forma ar fi leziuni sub forma literei V de culoare galbena care se dezvolta pe marginea frunzelor.Aceste leziuni se usuca si capata culoarea cafenie sau maro.

Prevenire si combatere:Champion 50 WP-0,3 % ; Dithane M 45-0,2 % 

2.Mana cruciferelor:

                  

     Peronospora brasicae apare pe frunzele inghesuite si in conditii de umezeala. Primele simptome sunt reprezentate prin aparitia pe frunze a unor pete neregulate, de culoare galbena, care ulterior se brunifica. Pe partea inferioara, in dreptul acestor pete apare un puf alb-cenusiu. In conditii de umezeala ridicata infectia se extinde rapid, frunzele putrezesc sau se usuca si cresterea plantei este oprita.

Prevenire si combatere:Bravo 500 SC ; Champion 50 WP-0,3 % ; Dithane M 45-0,2 % 

3.Patarea bacteriana a frunzelor:

                                             

   Infectia se manifesta pe ambele fete ale frunzelor si este produs de ciuperca Pseudomonas syringae,sunt pete mici, umede si intunecate.Petele mai vechi prezinta o bordura purpurie iar in cazul unor infectii mai severe, frunzele atacate cad.

Prevenire si combatere:Melody Compact, Champion 50 WP, Acrobat MZ

4.Putregiul umed al cruciferelor:

                                              

   Este produsa de bacteria Erwinia carotovora si se manifesta pe tulpina unde produce un putregai umed de culoarea galben cenusie.In cazuri de exces de umiditate, boala ataca toata planta si capatana se transforma intr-o masa mucilaginoasa cu miros urat.

Prevenire si combatere: Distrugerea resturilor afectate si rotatia culturilor. Din pacate nu se poate combate cu o substanta anume.

5.Paduchele cenusiu (Brevicoryne brassicae):

                                  

   Adulţii şi larvele formează colonii pe frunze, tulpini pe care le înţeapă şi sug sucul celuluar. Mai întâi, pe frunze apar nişte pete gălbui, apoi frunzele se usucă. Sunt atacate şi tijele florifere, care devin albastru-verzui, florile se usucă sau avortează.Dăunătorul este vector de viroze.

Combatere:Mospilan, Confidor Energy si Decis Mega

6.Molia verzei (Plutella maculipennis):

                                       

   Prezenta in toate zonele legumicole cu precadere in zonele unde se cultiva multa varza, prezinta 2-3 generatii pe an.Fluturii depun oua in grupuri de 150-200 pe partea inferioara a frunzelor, ouale eclozeaza in 5-7 zile. Imediat dupa eclozare larvele ataca, rod frunzele. La inceput (dupa 2-3 zile), larvele se uniformizeaza pe frunzele tinere si distrug parenchimul (mineaza frunzele), apoi consuma epidermele inferioara si superioara, ferestruind grosolan frunzele, care capata o culoare plumburie si se usuca.Atacul larvei dureaza 4 saptamani.

Combatere:Affirm sau Reldan

7.Buha verzei (Mamestra brassicae):

                     

                    

   Insecta ataca frunzele, capatanile,inflorescente si flori.Fluturii zboara noapte si isi depun ouale pe partea inferioara a frunzelor,incubatia tine 14 zile dupa care apar larvele.La inceput larvele rod epiderma de pe partea inferioara a limbului foliar dupa care se hranesc cu miezul frunzelor.Odata ce larvele cresc, produc gauri mari si neregulate in zonele atacate.Omizile de varsta inaintata creeaza galerii in capatanile compacte.

Combatere:Calypso, Karate Zeon sau Reldan

8.Puricele (Phillotreta atra):

                      

                     

   Puricele negru al verzei prefera partea superioara a frunzelor si se hranesc cu tesuturile acesteia dar ataca si florile si butonii florali.Atacul puricilor se poate observa inca din stadiul de rasad dar si in stadiul de capatana pot provoca pagube mari.Zonele afectate de pe frunze prezinta leziuni circulare cu marginea roscata, dand aspectul de frunza ciuruita. Combatere:Reldan, Faster sau Confidor Energy.

9.Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae):

                     

              

   Este o specie oligofagă, atacă specii din familia Cruciferae din care varza şi conopida. Pagubele importante sunt produse de larve. Larvele neonate atacă în grupuri, pe faţa inferioară, rozând epiderma şi parenchimul. Mai târziu larvele rod toată frunza, din care rămân doar nervurile groase.  Femelele depun ponta pe partea inferioară a frunzelor. Perioada de incubaţie este de 6–10 zile. Perioada larvară durează până la o lună, timp în care larvele se hrănesc şi năpârlesc de 5 ori.

Combatere:Affirm, Confidor Energy sau Karate Zeon

CASTRAVETII IN CICUL 2, O INVESTITIE CU COSTURI REDUSE….

   Culturile de toamna sunt imposibile ar spune multi..dar realitatea este opusa acestui crez.Sunt riscuri pe plan fitosanitar dar cu o interventie minima se poate obtine profit pana toamna tarziu.

                                 

   Daca avem un solar si vrem sa-l exploatam, se poate infiinta cultura de castraveti care prezinta avantaje.Rasadurile nu sunt obligatorii…se poate semana direct.Atentie la semintele folosite! Nu folositi seminte retinute ! Sunt seminte profesionale de hibrizi cu productivitate mare.Costul nu este mare in raport cu productia care poate fi obtinuta daca intretinem aceasta cultura.

   Sunt boli si daunatori putini care pot afecta plantele si produsele pentru tratamente sunt putine: boli frecvente Mana, Patarea unghiulara,Putregaiul cenusiu; daunatori Musculita alba de sera , Afide…acestea sunt factorii care pot afecta castravetii in perioada de toamna.Prevenirea sau combaterea lor se poate face astfel:

           -pentru Mana sa folositi: BRAVO , ORTIVA , MERPAN 

           -Patarea unghiulara: RIDOMIL GOLD

           -Putregaiul cenusiu: ROVRAL

           -Musculita alba de sera si Afide: CONFIDOR ENERGY , ACTARA

  Cu o implicare minima se poate obtine in jur de 1200 kg de castraveti de pe un solar cu 1000 plante. Se poate obtine profit! 

LUNA AUGUST CU PROBLEME IN CULTURILE DE LEGUME

   Luna august a adus temperaturi ridicate si probleme in culturile de legume. Prezenta bolilor pe plantele de cultura se modifica in functie de capriciile vremii. Pe langa variatiile de temperatura, dezechilibrele nutritionale au deasemenea un aport semnificativ in influentarea metabolismului agentilor patogeni. Din pacate si in aceasta perioada ne confruntam cu efectul acestor factori de stres asupra plantelor,  anul acesta din primavara incepand si pana acum am avut parte de experiente neplacute care provoaca mari batai de cap in randul producatorilor.

   In acest articol am incercat sa cuprindem cele mai frecvente probleme sesizate de colaboratorii nostrii.

   Chiar daca este o boala de toamna din perioada rece cu ploi abundente, putregaiul cenusiu sa instalat pe culturile de tomate. Cazurile izolate s-au semnalat din culturile in solarii cu aerisire defectuoasa pe fondul temperaturilor ridicate. Boala este cauzata de ciuperca Botrytis cinerea care la temperaturi de peste 30⁰C si umiditate ridicata isi dezvolta sporii pe toate partile aeriene ale plantelor. Umbrirea si aerisirea sunt singurele modalitati care franeaza aceasta boala. Se pot face tratamente preventive cu ROVRAL 0,1%. Partile atacate se taie si se vor arde pentru eliminarea din arealul de cultura.

   Fainarea, o alta boala care ataca ardeii si castravetii in aceasta perioada. Frunzele prezinta o pasla alb cenusie care acopera in totalitate limbul foliar, fotosinteza este ingraunata si plantele se opresc din crestere. Tratamentele preventive sunt indicate pe parcursul intregului ciclu de vegetatie mai ales la plantele care produc frunze multe. Fungicidele se aplica personalizat pentru fiecare cultura, Ortiva 0,08% la ardei si castraveti, Topsin 0,1% la tomate si vinete.

   Putregaiul alb Sclerotinia sclerotirium in culturile de ardei. Caldura si umiditatea ridicata din spatiile protejate au favorizat aparitia acestei afectiuni. Pe tulpini apar pete umede acoperite de o pasla alba care se va innegri treptat. In sectiunea plantei, vasele liberiene se brunifica, plantele se ofilesc si mor. Infectia in cazul putregaiului alb se poate instala si in sol si indepartarea plantelor nu asigura eliminarea totala al sporilor de ciuperca. Cel mai eficient mod de combatere este aplicare prin apa de irigare al fungicidului Merpan 0,15% in amestec cu Topsin 0,1%.

    Virozele pe ardei si castraveti sunt fenomene care au la baza o caracteristica ereditara sau sunt transmise de insectele care sunt vectori de raspandire si  invadeaza culturile amintite. Din acest considerent se recomanda tratamentele preventive cu insecticide si obligatoriu se vor elimina buruienile din cultura. Sub foliajul acestora insectele isi gasesc refugiu si nu pot fi eliminate eficient. Daca infectia prezinta forme severe, plantele se vor elimina si se ard. Atentie ! Folositi manusi de protectie la manuirea acestor plante bolnave si nu intrati in contact cu restul plantelor sanatoase, seva de pe suprafata frunzelor afectate se va intinde pe alte plante si se transmite infectia.

   Bacteriozele sunt ultima categorie intalnita in perioada calda. In perioada asta este recomandat udarile mai frecvente cu cantitati reduse de apa. Daca se aplica prea multa apa, evapotranspiratia creste si pe timpul noptilor mai racoroase se creeaza conditii optime pentru bacterioze. Singura modalitate de stopare si preventie este utilizarea de fungicide pe baza de cupru. Nu amestecati aceste fungicide cu alte substante! Cupru este foarte eficient daca se aplica individual, altfel riscati sa neutralizeze substanta activa al altor produse cu care se amesteca.

Cultura de capsuni obtinuta din soiuri remontante

Cultivarea capsunilor a devenit o activitate cu o evolutie semnificativa in ultimii ani. Cultivatorii au constientizat dezavantajul culturilor traditionale in camp, delicioasele fructe pot fi culese doar 3 luni pe an. Din acest considerent, s-au orientat spre utilizarea tehnologiilor de ultima generatie si soiuri remontante care asigura recolte pe tot parcursul anului in conditii optime de cultura. Culturile de capsuni cu soiuri remontante asigura profit si pe suprafete si mai mici daca se infiinteaza in spatii protejate (sere sau solarii).

Folii solar profesionale


Cele mai cunoscute soiuri sunt: Charlotte, Monterey, Vivara, Murano Optitray, San Andreas.

Folii solar profesionale


Culturile de capsuni se infiinteaza pe sisteme de jgheaburi ridicate, astfel suprafata ocupata cu ghivece poate fi dublu raportat la suprafata spatiului de cultura. Avantajele utilizarii acestor soiuri remontante sunt multiple, pe langa productia mare este si ciclul de vegetatie prelungita pe tot parcursul anului. In spatii protejate se pot asigura conditii optime care declanseaza pornirea in vegetatie a stolonilor primavara devreme, primele recoltari se pot efectua la sfarsitul lunii martie-inceputul lunii mai.Lucrarile de intretinere sunt cele specifice culturilor de capsuni. Inainte de intrarea in vegetatie se toaleteaza plantele de frunzele uscate, se aplica un tratament pe baza de cupru pentru dezinfectatrea culturii. Se va folosi un sistem de irigare prin picurare, astfel se optimizeaza consumul de apa si se pot aplica ingrasaminte chimice complexe prin apa de irigare.

Folii solar profesionale


Daca v-am starnit interesul fata de capsunii obtinuti din soiuri remontante sau aveti intrebari referitoare la conditiile de cultura, doriti sa achizitionati stoloni, nu ezitati sa ne contactati.

Essential SSL