Blog

CARENTA DE CALCIU LA CULTURA DE TOMATE

Carenta de calciu (Ca) afecteaza grav productia, semnele de carenta fiind vizibile direct pe fructificatii.Primele simptome apar cand fructele au ⅓ sau jumatate din marimea normala.Semnele de carenta apar in zona de varf a fructelor de tomate, se stopeaza cresterea si provoaca o coacere prematura a fructelor, fructele se rosesc desi sunt mici si nedezvoltate complet.Pe fructificatii se formeaza pete scufundate, de culoare neagra unde se instaleaza ciuperci din genul Alternaria si in conditii de umiditate ridicata se inmoaie zona afectata apoi fructele putrezesc.

Cauzele aparitiei carentei de Ca:

  1. Temperaturile ridicate pe timpul verii, cand capacitatea de aprovizionare a plantei cu Ca este deficitara in raport cu cerintele crescute ale plantei determinate de aparitia si dezvoltarea fructificatiilor si cresterea masei foliare.
  2. Cultivarea tomatelor pe soluri grele (argiloase) si o slaba dezvoltare a sistemului radicular.
  3. Fertilizarea excesiva cu azot (N), se reduce absorbtia de calciu.
  4. Fertilizarea excesiva cu gunoi de grajd, care va conduce la cresterea vegetative (lastari, Frunze) care vor asimila Ca in detrimentul fructelor.
  5. La tomate plantatae devreme in ciclul I de cultura, carenta de Ca poate sa apara datorita temperaturilor scazute din sol.
  6. Irigarea deficitara o alta cauza a carentei cand se alterneaza perioadele de seceta cu irigarea excesiva astfel se influenteaza absorbtia de Ca.

Pentru a tine sub control carenta de Ca, se iau masuri agrotehnice privind irigarea, umbrirea, mulcirea solului sau se va fertiliza cu ingrasaminte pe baza de Ca.

Irigarea optima se poate obtine prin instalarea de sisteme de irigare prin picurare astfel se vor administra cantitati optime de apa si solul se mentine reavan in permanenta.Se vor evita solurile argiloase, se compacteaza si sufoca radacinile, astfel se impugn prasile pentru o mai buna aerisire a solului.

Umbrirea culturilor de tomate va reduce evapotranspiratia crescuta din timpul zilelor calduroase de vara.

Mulcirea solului cu folie de mulcire va mentine umiditatea in sol astfel solul va ramane umed mai mult timp.

Fertilizarea cu ingrasaminte pe baza de Ca trebuie efectuat in perioadele cheie cand cerintele plantelor sunt crescute fata de acest element.Aplicarea cu ingrasaminte se face in perioada de inflorire si la legarea fructelor. Preventiv in perioada de inflorire se va administra la interval de 10-14 zile iar in momentul cand riscul aparitiei carentei de Ca creste (temperaturi ridicate) fertilizarea se va face la un interval de 7 zile.

DAUNATORII DIN GRADINA SI SOLAR

   Pe langa bacterii si fungi, legumele cultivate sufera in urma diversilor daunatorilor. Cei mai des intalniti sunt paduchele verde, paduchele cenusiu,musculita alba,musca miniera, Buha verzei, fluturele alb, gandacul de Colorado, melci si acarienii.

PADUCHELE VERDE

                

   Formeaza colonii aglomerate pe frunze si dispersate pe flori, culturile preferate de acest daunator: ardei, vinete , gogosar. Ca efect, frunzele se strâng în glomerule puternic compactate, meristemele sunt lezate, plantele se opresc din crestere. În sere si solarii, atacul este însotit de secretii aderente la substrat, pe care, secundar, se dezvolta fumagina. Adult de 1,5 – 2 mm lungime, corp globulos verde-maroniu, acoperit de secretii pulverulente cenusii. Vector de viroze. Daunator dificil de combatut din cauza modului de habitat ascuns.

Combatere:
   Se recomanda Confidor Energy administrat foliar la concentratia de 0,1%;           Karate Zeon 0,02%. Tratamentul se va efectua la aparitia primilor daunatori în cultura.

PADUCHELE CENUSIU

                 

   Daunator intalnit la varza in special, dotat cu un aparat bucal adaptat pentru întepat si supt. Formeaza colonii aglomerate pe meristeme, frunze, tulpini, inflorescente, flori si silicule. Ca efect, frunzele se gofreaza si plantele se opresc din crestere. Când atacul survine imediat dupa plantare, varza si conopida nu mai formeaza capatâna. În anii cu temperaturi si precipitatii moderate, poate cauza pierderi de productie de 30–40%. Daunator cu mari posibilitati de reproducere, prezinta în câmp 16–20 generatii de adulti. Adult de 1,5–2,5 mm lungime, corp globulos, acoperit de o pulbere ceroasa, cenusie. Primele colonii apar primavara, în cursul lunii aprilie. Vector de viroze.


Combatere:
   Pentru limitarea populatiilor, se recomanda tratamentul cu Confidor Energy la concentratia de administrare foliara de 0,06% sau Novadim Progres 0,2%. Deoarece varza si conopida prezinta frunze lucioase si ceroase pentru retinerea suspensiilor pe plante, la solutiile de tratament se adauga un adeziv. În lipsa acestui adeziv, eficacitatea tratamentelor se poate reduce. Pragul economic de daunare (numarul de indivizi începând de la care este necesara aplicarea tratamentului) este de 5–6 afide pe frunza.

MELCI - LIMAXUL CENUSIU

                

   Daunator polifag, foarte vorace. La legume, ataca varza, conopida, salata, castravetii, tomatele, ardeii, fasolea etc., preferential localizându-se pe frunze la care distruge tesuturile dintre nervuri. Atac în vetre bine delimitate cu aspect de pasunat. Dupa formarea capatânii verzei, larvele si adultii patrund printre frunze, cauzând gelificarea tesuturilor si reducerea valorii lor comerciale. Daunator nocturn, frecvent în anii cu primaveri si veri umede si racoroase, se retrage ziua în sol, pentru a se apara de uscaciune. În timpul deplasarii, lasa pe sol o secretie vâscoasa care, în contact cu aerul, devine pergamentoasa, simptom dupa care atacul poate fi depistat si în lipsa daunatorului.


Combatere:
    Se recomanda Mesurol 4G. Administrare pe sol în doza de 3 – 6 kg/ha, doza fiind dependenta de gradul de infestare a culturilor. Produs de soc, la 24 de ore de la tratament determina o mortalitate a limacsilor de peste 90%. Pragul economic de daunare (numarul de indivizi începând de la care este necesara aplicarea tratamentului) este de 1-2 limacsi/ mp.

MUSCULITA ALBA

                

   Daunator la culturile de legume din sere si solarii. Ciclul de evolutie al insectei se deruleaza pe partea inferioara a frunzelor, de unde larvele si adultii absorb prin întepare sucul celular. Ca efect, plantele se dezvolta cu întârziere si dau productii scazute. Atac însotit de secretii aderente la substrat, pe care, secundar, se dezvolta fumagina. Culturi cu aspect depresiv. Daunator cu potential ridicat de reproducere, prezinta în sere între 4–8 generatii de adulti si o prolificitate variind între 500–1500 de oua. Specie cu rezistenta dobândita la actiunea diferitelor pesticide.


Combatere:
   Confidor Energy la concentratia de 0,13%, prin stropiri foliare dupa plantare sau

Decis 2,5 EC în concentratie de 0,05%.

MUSCA MINIERA

                

    Musca miniera apare în sere si solarii si ataca în special culturile de tomate. Este daunator în stadiul de larva si se dezvolta în interiorul frunzelor distrugând tesuturile dintre epiderme. Atacurile produse au un caracter generalizat, evidentiat pe frunze prin prezenta a numeroase galerii înguste si ramificate, cu aspect sidefiu. Când numarul de galerii depaseste 50% din suprafata de asimilatie a frunzelor, acestea se usuca si cad. Musca miniera este un daunator specific culturilor de tomate din spatii protejate, dar ataca si în câmp. Principala sursa de infestare este reprezentata de rasadurile provenite din serele înmultitor.


Combatere:
    Pentru limitarea pagubelor, dat fiind modul de habitat al larvelor, se recomanda aplicarea de tratamente foliare cu Confidor Energy  concentratie 0,13%, Actara 0,02% metoda prin care atacurile în cultura pot fi eradicate.

BUHA VERZEI

                

   Ataca varza, conopida, guliile, ridichile, mustarul. Este daunator la stadiul de larva si afecteaza aparatul foliar cauzând o defoliere partiala a plantelor. Dupa formarea capatânii, patrunde în interiorul acesteia unde lasa numeroase dejectii si face varza necomerciala. Buha verzei este un daunator specific culturilor de varzoase, poate cauza pagube de pâna la 80%. Ierneaza în sol în stadiul de pupa si este prezent în câmp pe tot parcursul perioadei de vegetatie. Larvele de 35-40 mm lungime au abdome-nul de culoare verde la brun închis si tegumentul nud. Ponta depusa pe partea inferioara a frunzelor este formata din 20 pâna la 200 de oua comasate.

Combatere:
   Daunatorul se combate eficient prin stropirea frunzelor cu Decis 2,5 EC în concentratie 0,04% sau Decis 25 WG în concentratie de 0,005% (30 g/ha) aplicat în faza de rozeta pâna la începutul perioadei de formare a capatânii, când larvele sunt de vârsta a I-a si a II-a. La solutiile de tratament se foloseste obligatoriu un adeziv. Produsul actioneaza cu maximum de eficacitate la temperaturi ale mediului ambiant cuprinse între 18 si 24 grade Celsius.

ACARIENI - PAIANJENUL ROSU COMUN

                

   Ataca culturile de vita de vie, mar, soia, culturile de legume în câmp, sere si solarii, castravetii, pepenii, dovleceii, vinetele, fasolea, bobul, telina etc., afectând toate organele aeriene ale plantelor. Preferential se localizeaza pe partea inferioara a frunzelor, unde îsi parcurge întreg ciclul de evolutie. Atât larvele, cât si adultii, se hranesc cu sucul celular pe care îl absorb din celule prin înteparea tesuturilor. Ca efect, frunzele se depigmenteaza, devin casante si se usuca, florile avorteaza, productia este diminuata cantitativ si depreciata calitativ. În cultura, atacul se depisteaza cu usurinta dupa prezenta unei tesaturi matasoase laxe, pe care se observa circulând numerosi acarieni. Daunator cu potential mare de reproducere, prezinta în câmp între 4-6 generatii anuale de adulti. Pragul economic de daunare (numarul de indivizi începând de la care este necesara aplicarea tratamentului) este de 5–6 acarieni pe frunza.
 

Combatere:
   Pentru diminuarea populatiilor se recomanda Envidor 240 SC, la concentratia de administrare foliara de 0,04% (0,4 l/ha).

GANDACUL DE COLORADO

                

    Este un daunator foarte raspandit in zonele cultivatoare de cartof si alte solanacee.Adultul are corpul de 9-12 mm lungime, oval, convex dorsal, de culoare galbena – portocalie, caramizie. Capul prezinta o pata triunghiulara neagra cu deschizatura spre partea anterioara si doua pete postero-laterale negre. Pronotul prezinta 13 pete negre de diferite dimensiuni, cele din partea mediana alcatuind forma literelor V, U sau H. Elitrele sunt galben deschis sau galben roscate, fiecare elitra cu cate 5 dungi longitudinale negre. Oul este oval, de culoare galben-portocalie. Sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor de cartof sau alte solanacee grupe de cate 20-30 oua. Larva oligopoda, la completa dezvoltare avand 12-15 mm lungime, corp de culoare rosie portocalie, lateral cu pete negre. Ultimile doua segmente abdominale sunt inguste, tubuliforme, retractile, terminate cu doua apendice ce servesc la mers.

   Adultii si larvele rod frunzele de la exterior spre interior, lasand intacte nervurile si lujerii. Prefera cartoful, dar consuma aparatul foliar al diferitelor plante cultivate din familia Solanacee. Fructele de vinete adesea sunt daunate de catre adultii din generatia a doua.

Combatere:
Tratamentul tuberculilor la plantare cu Prestige 290 FS.
Tratamente foliare la avertizare cu Calypso 480 SCDecis 2,5 EC.

FLUTURELE ALB AL VERZEI

                

In tara noastra este întâlnit atât în regiunile de ses cât si în cele montane. Cele mai mari pagube le produc larvele din generatia a II-a la varza de toamna .
Adultul are o lungime de cca.20 mm si o anvergura a aripilor de 50-65 mm. Corpul este de culoare neagra, acoperit cu peri alb-galbui. Ambele perechi de aripi sunt albe, având vârful de culoare neagra. Partea inferioara a aripilor anterioare, la ambele sexe, este alb-galbuie, vârful este galbui. In partea mediana a aripilor anterioare se gasesc doua pete negre, rotunde, în timp ce aripile posterioare nu prezinta pete. Larva este omida adevarata, la completa dezvoltare atinge lungimea de 40-50mm. Capsula cefalica este cenusie-deschis, cu desene negre. Capul larvelor tinere este verde-deschis, care mai târziu devine verde-cenusiu, dorsal pe corp gasindu-se 3 benzi longitudinale de culoare galbena-portocalie, cea mediana fiind mai îngusta. Pe întreg corpul, mai vizibil dorsal se disting pete cu puncte negre si perisori desi si scurti.Biologie si ecologie
Are 2-3 generatii pe an, ierneaza sub forma de pupa. Prin luna mai apar fluturii, iar la câteva zile are loc copulatia si ponta. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor în grupe de 50-100. Incubatia dureaza 6-12 zile. Larvele rod epiderma si parenchimul frunzelor. Stadiul larvar dureaza 25-30 zile, în care timp naparlesc de 5 ori. In luna iulie apar fluturii din generatia a doua, care se dezvolta în lunile iulie-august. In cursul lunilor septembrie-octombrie poate aparea partial generatia a III-a, pupele acesteia hibernând.Specie oligofaga în cadrul familiei crucifere; prefera varza, dar poate ataca rapita de toamna si alte crucifere. Omizile tinere ataca în grup pe fata inferioara a frunzelor, rozând epiderma si parenchimul; omizile din vârstele 3 si 4 rod limbul foliar la început pe margine, iar apoi toata frunza, adesea ramânând doar nervurile.

Combatere Novadim Progres 0,2% ; Decis 2,5 EC în concentratie de 0,05%.

20
15 iulie, 2016

TRIPSUL DIN CULTURILE NOASTRE

                                                   

     Acest parazit urmarește o modalitate ascunsa de viața nu poate fi observat decat dupa ce se produc daunele .

     Intr-un an se pot dezvolta 5 – 7 generatii de tripsi in functie de temperaturile inregistrate.Intervalul de temperatura in care se dezvolta tripsul este de 10-30⁰C, ciclul de viata poate fi intre 15 si 40 zile.

     In timpul hranirii, tripsul isi injecteaza saliva in organele plantei, avand ca si efect secundar avortarea florilor de exemplu la garoafe , trandafiri , crizanteme o mare parte din floare nu se deschide, iar petalele sunt inestetice. La legume : ardei, castraveti si tomate, florile nu leaga. Atacul pe frunze se prezinta sub forma unor pete galben cenusii, frunzele se deformeaza si pot fi afectate de diferite ciuperci care se instaleaza in zonele afectate prin intepaturi.

      Pentru a contracara atacul de tripsi, culturile trebuie monitorizate foarte strict. Suprafetele din jurul solarului trebuie cosite frecvent, buruienile sunt un adapost des cautat de tripsi . Trebuie luate masuri de siguranta din timp pentru inlaturarea conditiilor favorabile instalarii acestui daunator. Tratamentele chimice se pot efectua preventiv in perioada de vegetatie.Tripsii in permanenta se ascund si sunt greu de depistat .

       Un insecticid eficient contra tripsilor este Karate Zeon, se aplica 3 ml la 10 litri de apa, daca este necesar acesta poate fi amestecat cu fungicide de aparare împotriva bolilor. O alternativa deasemenea cu rezultate bune ar fi Actara  cu doza 2 g la 10 litri de apa. Insecticidele enumerate doar o data sau de doua ori pot fi folosite într-o perioada de vegetatie și astfel se poate proteja rezistenta. .

      Pentru o eficienta mai sigura a tratamentelor fitosanitare, se recomanda utilizarea mai multor insecticide intercalat.  Acest lucru se aplica in cazul tuturor insecticidelor, trebuie aplicat o rotatie a substantelor, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa fie utilizat de mai multe ori acelasi insecticid .

PRINCIPALELE CARENTE DE NUTRITIE LA LEGUME

                                                 

   Bolile de nutriţie la plantele de cultură evidenţieză lipsa unuia sau mai multor elemente din sol care sunt indispensabile bunei sănătăţi a plantelor; ele fiind preluate prin sistemul radicular.

    Plantele pentru a fi în plină sănătate trebuie să aibă în sol şi subsol toate condiţiile fizice şi chimice ce pot determina solubilizarea elementelor sau fixarea acestora.

CARENŢA DE AZOT (N) – Lipsa azotului duce la deficienţe de creştere, frunzele devin subţirii, verde-gălbui, în primele stadii ale carenţei, apoi roşiatice, gălbui; mai multe frunze cu peţiolul acestora îmbătrânesc, diminuându-se vitalitatea plantei, înfloritul şi fructificarea. CAUZE: se manifestă mai ales pe solurile uşoare şi nisipoase, sărace în materie organică, acide ce provoacă carenţe. Excesul de umiditate determină activitatea slabă a bacteriilor din sol (Azotobacter sp.) asupra descompunerii materiilor organice şi nitrifiocarea azotului. COMBATERE: aplicarea de îngrăşăminte azotoase. Pentru creşterea activităţii bacteriilor din sol se va proceda la drenarea apei la terenurile unde este cazul.

CARENŢA DE FOSFOR (P) – MANIFESTARE: în general simptomele sunt asemănătoare cu cele de la azot. Frunzele sunt drepte şi mici, au culoarea închisă cu o tentă albastră-verzuie, purpurie pe pedicel, uneori şi pe limb, necroze pe marginea acestuia; desfrunzire prematură; întârzierea înmuguririi şi a înfloririi; Seminţele ce acumulează mai mult fosfor sunt mai puţine şi de altă mărime. CAUZE: P aflat în sol sub formă organică sau minerală este mai mult sau mai puţin asimilabil de către rădăcini; P este foarte bine fixat de sol, migrarea în plante fiind dificilă mai ales în solurile grele, argiloase ce au putere mare de fixare. In solurile acide se află sub formă de fosfat de Fe insolubil. In solurile alcaline căldura determină blocarea fosforului, pe când ploile abundente şi frecvente spală fosforul din sol. COMBATERE: la solurile acide se va aplica fosfat bazic, mineral; La cele neutre şi alcaline fosfat solubil în apă (superfosfat); aplicarea se va face cât mai aproape de rădăcina plantelor.

CARENŢA DE POTASIU (K) – MANIFESTARE: se observă mai ales la ţesuturile bătrâne; plantele devin sensibile la dăunătorii vegetali; scade producţia, indiferent de planta la care se manifestă. CAUZE: insuficienţa K în solul respectiv, care este prezentă mai ales în terenurile nisipoase, umede şi calcaroase. Surplusul de K este fixat de solurile argiloase şi grele. COMBATERE: aplicarea de îngrăşeminte cu K. Tratamentele exagerate duc la carenţe de Magneziu.

CARENŢA DE MAGNEZIU (Mg) - MANIFESTARE: apare clorozarea frunzelor sau dungi evidente necrozate, întâi la frunzele bătrâne apoi la cele tinere datorită migrării ionului de Mg spre centru de creştere. La pomi se manifestă prin căderea prematură a frunzelor. CAUZE: perioadele ploioase de lungă durată spală Mg din sol; excesul de K di n sol; deficitul de N determină dezechilibrul de Mg; de asemenea pH-ul mic, cantitatea mică de humus şi N. 
Cantitatea mare de K în sol crează deficit de Mg. COMBATERE: aplicare de amendamente cu calcar dolomitic, Mg calcinat sau ca sulfat de Mg, Sulfat dublu de K şi Mg. In cazuri de urgenţe se va aplica Sulfat de Mg prin stropire la frunze în soluţie de 2 % (în caz de nevoie tratamentul se va repeta după 10 zile).

CARENŢA DE BOR (B) – MANIFESTARE: La plantele lipsite de acest element manifestările variază de la o specie la alta, apărând însă la toate închirciri datorate deficienţei de creştere, clorozarea frunzelor tinere, ruginirea acestora şi în final stricarea fructelor cauzată de necrozarea părţii interioare. CAUZE: solurile uşoare, nisipoase, spălările intervenite datorită ploilor; pe solurile alcaline, turboase sau calcaroase deoarece calcarul determină incapacitatea plantelor de asimilare a microelementelor de către rădăcini; în anii cu primăveri ploioase urmate de secetă. COMBATERE: Pe terenurile calcaroase la plantele din marea cultură se va aplica 20-25 kg/ha Borax, înainte de semănat sau după răsărirea plantelor sau se vor administra îngrăşeminte ce conţin Bor, însă în următorul an nu se va mai administra Bor deoarece excesul devine toxic.

CARENŢA DE CUPRU (Cu) – este de importanţă mai mică, manifestăndu-se mai ales pe terenurile noi cultivate; foarte spălate, nisipoase, turboase, sărace în materii fertilizante, terenuri înierbate. COMBATERE: tratamente cu fungicide cuprice pot preveni carenţa.
 

CARENŢA DE FIER (Fe) – MANIFESTARE: clorozarea bagajului foliar, deoarece Fe este indispensabil la formarea pigmenţilor. CAUZE: apare pe terenurile cu solurile neutre şi alcaline bogate în Ca, Fe nu este asimilat de rădăcini, în cazurile de administrare sau existenţă în sol a unei cantităţi mai mari de fosfor, Fe devine insolubil nemaiputând fi asimilat de rădăcini, chiar şi în cazul terenurilor acide; de asemenea Ca excesiv provoacă şi el insolubilitatea Fe apărând clorozarea frunzelor, însă manifestarea este mai pregnantă pe terenurile nisipoase care adesea cer calcar. De reţinut faptul că, carenţa de Kaliu agravează cloroza determinată de Fe, ce poate apărea şi pe terenurile cu multă substanţă organică, ne omiţând faptul că umiditateaexcesivă poate determina şi ea cloroze.

CARENŢA DE MANGAN (Mn) –MANIFESTARE: clorozarea frunzelor, uneori chiar şi necrozarea acestora. Se manifestă mai ales la pomi, cereale şi la culturile de câmp înburuienate. Simtomele apar mai ales în perioadele cu umiditate excesivă. CAUZE: terenuri humificate, uşoare şi permeabile cu pH peste 6,5 până la alcalin, soluri turboase, acide cu amendamente exagerate de calcar. COMBATERE: Mn şi Fe devin insolubile în terenurile cu calcar activ. Pe terenurile uşoare puţin alcaline se va aplica sulfat de mangan în doză de 100 kg/ha; pulverizări pe frunze cu soluţii ce au Mn la începutul vegetaţiei. Se pot utiliza şi îngrăşeminte cu reacţie acidă ca de exemplu sulfat de amoniu şi superfosfat.

CARENŢA DE MOLIBDEN (Mo) – Mo intervine în procesul de reducere al nitraţilor în amoniac ca cofactor. Plantele leguminoase asigură fixarea azotului de către Azotobacter sp. ce se află în nodozităţile rădăcinilor. SIMPTOME: la leguminoase apare deficienţă de azot, o paloare a bagajului foliar, se reduce creşterea plantelor. CAUZE: Spre exemplu la conopidă apare pe solurile acide, sau aplicare de tratamente cu îngrăşăminte cu azot sub formă de nitrat. De reţinut faptul că Mo este insolubil în mediu acid spre deoasebire de alte element care se blochează în mediu alcalin şi calcaros. COMBATERE: se va aplica Na pe terenuri cu pământuri minerale, 2 kg/ha Molibdat de sodiu: Pe terenurile cu soluri humificate, mai acide se va dubla doza.


CARENŢA DE ZINC (Zn) – MANIFESTĂRI: se manifestă prin apariţia de dungi galbene pe frunzele bătrâne, mugurii se opresc din creştere transformându-se într-o rozetă.  CAUZE: apare mai ale pe solurile foarte acide însă uneori şi pe solurile foarte alcaline; solurile cu mult fosfat insolubilizat ce au Zn dau fosfatul de zinc, de asemenea încazurile solurilor cu humus foarte ridicat, pe solurile foarte calcaroase sau în cazurile când s-a aplicat o cantitate prea mare de gunoi de grajd. COMBATERE: Nu se vor aplica săruri de Zn la sol. După înflorire se va stropi cu Sulfat de Zn 1 % neutralizat cu 0,5 % lapte de var (amestecul se va face înainte de stropire).

TRATAMENTE FITOSANITARE IN LUNA IULIE

     Luna Iulie vine cu zile caniculare dar si cu boli si daunatoti ale plantelor din gradina. Plantele trebuiesc udate la doua-trei zile. Atentie insa, niciodata nu udati cand este cald, cea mai potrivita perioada pentru a uda gradina este dimineata devreme, sau seara dupa ce soarele apune. Plantele sunt predispuse la anumite boli, care pot avea drept cauze mai multi factori externi, de la temperaturile inconstante, la conditiile meteo instabile.

      Cele mai frecvente boli ce isi fac simtita prezenta in aceasta luna sunt : Ofilirea tomatelor, patarea bruna a frunzelor de tomate, mozaicul ardeiului, fuzarioza, mana .

Ofilirea tomatelor

La baza frunzelor apar pate de culoare inchisa, nedelimitate. O planta afectata de aceasta boala va face fructe mici si cu pete galbene. Virusul ofilirii  tomatelor este transmis de tripsul tutunului.Este recomandat ca plantele afectate sa fie smulse  din pamant, pentru a nu raspandi boala si la alte plante din cultura. Recomandari: Pe sol in gurul plantelor, se va aplica tratamente cu DITHANE M45, administranduse cate 0,5 lt suspensie la planta. Pentru diminuarea sursei de infectie se aplica stropiri cu produse cuprice : CHAMP sau FUNGURAN .

                                                               

Patarea bruna a frunzelor de tomate

     Patarea bruna a frunzelor de tomate este o boala cauzata de o ciuperca. Aceasta se raspandeste pe toate organele plantei, inca din faza de rasad. Cele mai afectate sunt frunzele, pe care apar pete circulare, de culoare brun-cenusie. Este recomandata fertilizarea echilibrata cu minerale, in special cu magneziu.

                                                                 

Mozaicul ardeiului

     Este o boala produsa de virusul mozaicului tutunului si se intalneste frecvent atat la pantele din camp, cat si la cele din sera. La ardeii cultivati in spatii protejate se observa aparitia pe tulpini a unor pete necrotice, sub forma de linii brune-cenusii. Uneori se observa tendinta de a se forma pete mai mult sau mai putin inelare.Recomandare: Srtropiri cu RIDOMIL GOLD , PREVICUR, MELODY COMPACT.

                                                                  

Fuzarioza plante

     Plantele atacate se ofilesc, în jurul codiței fructului apar pete umede care se extind pe tot fructul. Pe tulpina apar crapaturi negre sau brune. Prevenirea fuzariozei se face sterilizand solul, aerisind corespunzător spatiul din sere si solarii, eliminând plantele atacate, cultivând soiuri rezistente la fuzarioza, efectuând tratamente preventive cu produse fitosanitare pe baza de cupru. Recomandare :  CHAMPION.

                                                                   

Mana plante

     Mana, ataca toate organele plantei, se manifesta prin leziuni pe tulpina, patarea putrezirea-fructelor. Aceasta afectiune este favorizata de umiditate ridicata si de temperaturile mai scazute din timpul noptii. Pe frunzele plantelor apar pete decolorate, iar in partea de jos apare un puf fin alb. Recomandare: tratamente cu TOPSIN,CAPTADIN, EQUQTION PRO.

                                                                    

Arsura bacteriana a fasolei

     Pe frunze apar mici pete rosiatice sau maronii, inconjurate de un cerc galbui. Pe pastai apar pete brune. Daca plantele tale sunt afectate de aceasta boala, este foarte posibil ca pastaile sa-si piarda mult din calitate. Recomandare: stropiri cu DITHANE M45.

                                                                     

DE CE SE OFILESC FLORILE LA TOMATE

Dupa o primavara cu fluctuatii de temperatura si intemperii, multi cultivatori de legume se confrunta cu diferite probleme. Prin acest articol va impartasim cel mai recent fenomen intalnit de colaboratorii nostrii. 

…uscarea florilor la cultura de tomate.

Probabil va intrebati de ce se intampla asta … ?

   Temperaturile de peste 30⁰C provoaca uscare staminelor si avortarea florilor si ne fiind de ajuns doar pierderea etajelor de flori, riscati sa se instaleze si putregaiul cenusiu care poate provoca pierderea culturi.

     Ce masuri se pot lua pentru combaterea acestor factori de stres?

   Pentru evitarea uscarii florilor, va recomandam folosirea plaselor de umbrire pentru solar si asigurarea aerisirii laterale a solarului nu doar aerisirea pe capete.

   Contra putregaiului cenusiu, folositi substante fitosanitare din categoria fungicidelor sistemice.

   Atentie ! Efectuati tratamentele dimineata inainte de instalarea caniculei.

Cu speranta ca v-au fost utile sfaturile noastre, va uram culturi sanatoase si recolte bogate !

rent a car brasov

Kineziológiai szalag

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017