joi, 20 februarie 2020

Seminte hibrid? Ce sa alegem

SOI SAU HIBRID ?

O intrebare la care incercam sa raspundem acum....

Soiul este un grup de plante care apartin aceleasi specii ori varietati cu anumite insusiri morfologice sau fiziologice ereditare comune.

Hibridul este rezultatul oricarei incrucisari intre doua plante,doi indivizi deosebiti prin constitutia genetica.


Soiurile sunt plante care au caractere specifice care le definesc si sunt recunoscute dupa eceste caractere.In momentul hibridarii, se urmareste transmiterea acestor caractere si obtinerea unui singur individ care inglobeaza toate avantajele oferite de soiurile incrucisate.Durata obtinerii unui hibrid varieaza intre 5 si 7 ani.In tot acest timp sunt sunt doua categorii de plante,unele care vor reprezenta partea masculina si de la care se va recolta polen si plante mame care se supun operatiunii de castrare a florilor pentru a evita autopolenizarea.Se vor efectua polenizari incrucisate an de an,se va urmarii productia obtinuta de pe plantele polenizate si se noteaza caracteristicile cele mai importante al fiecarui individ.Pe parcursul anilor de polenizare se vor selecta fructele cele mei mari,cele mai gustoase si se vor recolta semintele din care se obtin noi indivizi care se vor incrucisa pana se obtine varianta dorita.


Semintele obtinute de pe planta care inglobeaza toate caracteristicile urmarite se va trimite la multiplicare in culturi semincere dupa care se trece la inregistrarea hibridului.

Acesta este un scurt istoric cum se obtine un hibrid si astfel intelegem de ce este recomandat sa folosim astfel de seminte. Avantajele sunt multiple: se obtin recolte mai mari, fructificatii mai frumoase,plante mai sanatoase.

Lasa un comentariu

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017