vineri, 2 septembrie 2016

CULTURA DE SALATA...

                                                                      

Cultura de salata se poate infiinta tot timpul anului deoarece prezinta avantajul de a rezista la frig astfel se poate cultiva si in perioada rece al anului.Nu este pretentioasa fata de temperatura si asolament,semintele germineaza la temperatura de 2-3⁰C, planta rezista la ingheturi usoare.Temperatura optima de dezvoltare este de 16⁰C.Salata nu este pretentioasa fata de lumina,se poate cultiva in sistem combinat cu alte plante.Cerintele fata de umiditate sunt ridicate din cauza foliajului bine dezvoltat,umiditatea solului trebuie mentinut in jurul valorii de 75-80%.Se dezvolta bine in soluri bogate in humus si cu PH intre 6-7,2.Datorita perioadei scurte de vegetatie se poate cultiva in sistem de culture succesive,inainte sau dupa o cultura de baza(tomate,ardei,castraveti..) Se poate cultiva si in sistem de cultura combinata cu ceapa verde,ridichi,usturoi verde etc.Terenul pe care se infiinteaza cultura se va fertiliza cu gunoi de grajd fermentat si se va freza cu motocultorul pentru a asigura un substrat reavan.Cultura se poate infiinta prin rasad sau prin insamantare direct.Daca se folosesc rasaduri,plantele formeaza capatani mai mari.Rasadurile se seaman esalonat la interval de 15 zile, pe 1mp se folosesc 2-3 grame de seminte.Dupa rasarire se repica in cuburi nutritive iar in apa de udare se amesteca PREVICUR pentru prevenirea bolii Pythium (Caderea plantutelor) cu doza de 10 ml la 10 litrii de apa.Plantarea rasadurilor se realizeaza cand rasadurile au varsta de 25-30 zile si au 4-5 frunze adevarate.Inainte de plantare se uda bine si se face un tratament cu DITHANE M45 cu doza de 20 gr la 10 litrii de apa.Schema de plantare poate fi diversificata in functie de spatiul fiecaruia.Cel mai indicat ar fi infiintarea culturii pe straturi cu randuri duble.Distanta 20 cm intre randuri si pe rand 15-20 cm intre plante.Intre randurile duble se va lasa 40 cm.In cazul culturilor infiintate prin semanat,adancimea recomandata este de 3-4 cm, temperature solului peste 3⁰C.Doza de samanta: 2kg/hectar.Dupa instalarea culturii in stadiul de 8-10 frunze se impune administrarea ingrasamintelor pe baza de azot.Nu neglijati necesarul de calciu de care salata are nevoie pentru formarea capatanilor.Pentru acoperirea acestor cerinte,se poate folosi nitrata de calciu cu doza de 200kg/hectar.Cultura de salata se iriga des in functie de conditiile de mediu.Norma de udare este de 200-300 mc apa/hectar.

                                              

Boli si daunatori nu sunt multe insa daca nu se fac tratamente preventive, daunele pot fi foarte grave.Boli care apar la salata:Mana salatei-se poate controla cu DITHANE M45 si BRAVO 500SC, Putregaiul alb si Putregaiul cenusiu-se previne cu ROVRAL 500SC sau TELDOR 500SC.Daunatori: Limaxul-se combate cu OPTIMOL, Afide-CONFIDOR ENERGY sau CALYPSO 480SC.

In cazul in care doriti sa achizitionati rasaduri de salata, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon: 0799.498.933

Lasa un comentariu

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017