miercuri, 31 august 2016

CE ESTE SPANACUL SI CAND CULTIVAM SPANAC ?

                                                  

Spanacul Spinacia oleracea este o plantă anuală, uneori și bianuală cu rădăcina fusiformă, tulpina dreaptă care nu trece de 30 cm înălțime, frunzele verzi lanceolate, largi la bază și mai înguste către vârf, de lungime de la 2 până la 30 cm și cu lățimea cuprinsă între 1 și 15 cm. Preparatele din frunze de spanac acționează ca un produs medicinal, contribuind la profilaxia sau ameliorarea unor afecțiuni, precum:hipertensiunea arterială, tusea, avitaminozascorbutulrahitismul,acneeaanemia. I se atribuie spanacului și rolul de activator al secrețiilor pancreatice și de agent anticancerigen . Sucul de spanac este o formă mai gustoasă și mai nutritivă de a consuma frunzele de spanac, congelat sau gătit, spanacul își pierde o parte din proprietăți, îi scad proprietățile vitaminizante și anti-oxidante. Datorită proprietățiilor sale nutritive, spanacul este recomandat în alimentația copiilor care se afla în perioada de creștere, dar și în alimentația bolnavilor.

    Fata de substratul de cultura nu prezinta cerinte deosebite prefera soluri cu aciditate neutra sau usor alkaline.Cerintele de apa sunt ridicate din cauza perioadei scurte de vegetatie si din cauza foliajului dezvoltat care necesita udari semnificative in perioada de dezvoltare.

    Cultura de spanac se poate infiinta ca si cultura premergatoare pentru cuturile de vara sau se infiinteaza dupa defrisarea acestora.Acest fapt reprezinta un avantaj si se datoreaza ciclului de vegetatie scurt al spanacului de 40-80 de zile.Semanatul se poate efectua la sfarsitul lui septembrie pentru cultura in spatii protejate, la inceputul lunii august la culturile in aer liber care se recolteaza toamna tarziu sau la inceputul lunii aprilie pentru culture timpurii in gradina.Schema de semanare este de 15-20 cm intre randuri cu o doza de 20-25 kg la hectar.

    Indiferent de momentul infiintarii culturii, spanacul este un mare devorator de azot si pentru a nu intampina carente se va aplica nitrat de calciu cu doza de 200 kg la hectar.

    Boli si daunatori sunt putine si cu o interventie minima se pot preveni sau elimina din cultura de spanac.

BOLI:      

                                                                                                                                                                                     

Mana se manifesta prin aparitia pe suprafata superioara a limbului foliar a unor pete galbene, in dreptul carora se formeaza un puf cenusiu-violaceu.

 Combaterea si preventia se poate realiza cu Dithane M45 sau Bravo 500 SC.

Albumeala cu pete galbui pe partea superioara a frunzelor si in dreptul acestora pe partea inferioara se poate observa un puf alb.

Combaterea si preventia se poate realiza cu Champ.Acest produs contine 50% cupru active si nu se va amesteca cu alte substante.Cuprul poate inhiba efectul substantei active al altor substante.

DAUNATORI:

                                           

Limaxul sau melcii fara cochilie se pot combate cu granule de Optimol cu doza de 5 gr la 10 mp, se aplica cu 7 zile inainte de semanat.

Afidele pot afecta frunzele care se strang in urma intepaturilor.Pentru combatere se poate folosi Confidor Energy 13 ml la 10 litrii de apa sau Calypso cu doza de 2 ml la 10 litrii de apa.

Lasa un comentariu

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017