miercuri, 14 septembrie 2016

TUTA ABSOLUTA SAU MOLIA TOMATELOR…DAUNATORUL DE FINAL DE SEZON

   Denumita si minatorul frunzelor de tomate este o microlepidoptera,un future mic de culoare gri-argintie cu lungimea de 6-7mm.

                                                                     

   Atacul acestui parazit incepe cu varful plantelor apoi se extinde pe frunze sub forma unor galerii similar atacului de musca sau larva miniera,simptome cu care se poate confunda.Dupa frunze,atacul continua pe fructe cu distrugerea epidermei ca urmare a intepaturilor moliei care si-a depus ouale.In fructe se constata galerii excremente ale larvelor.

                                                          

   Prevenirea si combaterea atacului este foarte greoaie.

   Se recomanda combaterea biologica cu capcane feromonale (QLURE TUA-500, OPTIMA, DELTA TRAP, MAXIBOARD TUTA) bazate pe sinergismul dintre feromonulsexual al insectei si frecventa luminii particulare atragerii acesteia.Daca se folosesc capcane in interiorul serelor sau solariilor este obligatoriu ca sera sau solarul sa fie prevazut cu cu plase insect proof pentru impiedicarea patrunderii altor insect atrase de feromoni.

                                                            

   Combaterea chimica se poate realiza cu produsele Affirm 0,15% , Voliam Targo, Kohinor 0,1%.In perioada de vegetatie se fac 4-5 tratamente deoarece Tuta prezinta 10-12 generatii in decursul unui an.

Măsuri preventive:
- producerea răsadului în spaţii distincte, separate, special amenajate;
- curăţarea spaţiului de orice rest de plantă din cultura anterioară (tulpini, frunze, fructe), precum şi de buruieni, mai ales cele din familia solanaceae;
- acolo unde este posibil, zonele de aerisire şi cele de ventilaţie se acoperă cu plase speciale, identice cu cele care se folosesc în cazul afidelor, cu 6-9 orificii/cm2;
- crearea unui „antreu” la intrări, respectiv o dublare a uşilor;
- monitorizarea spaţiului de produs răsad cu capcane cu feromoni.

Lasa un comentariu

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017