marți, 12 iulie 2016

TRATAMENTE FITOSANITARE IN LUNA IULIE

     Luna Iulie vine cu zile caniculare dar si cu boli si daunatoti ale plantelor din gradina. Plantele trebuiesc udate la doua-trei zile. Atentie insa, niciodata nu udati cand este cald, cea mai potrivita perioada pentru a uda gradina este dimineata devreme, sau seara dupa ce soarele apune. Plantele sunt predispuse la anumite boli, care pot avea drept cauze mai multi factori externi, de la temperaturile inconstante, la conditiile meteo instabile.

      Cele mai frecvente boli ce isi fac simtita prezenta in aceasta luna sunt : Ofilirea tomatelor, patarea bruna a frunzelor de tomate, mozaicul ardeiului, fuzarioza, mana .

Ofilirea tomatelor

La baza frunzelor apar pate de culoare inchisa, nedelimitate. O planta afectata de aceasta boala va face fructe mici si cu pete galbene. Virusul ofilirii  tomatelor este transmis de tripsul tutunului.Este recomandat ca plantele afectate sa fie smulse  din pamant, pentru a nu raspandi boala si la alte plante din cultura. Recomandari: Pe sol in gurul plantelor, se va aplica tratamente cu DITHANE M45, administranduse cate 0,5 lt suspensie la planta. Pentru diminuarea sursei de infectie se aplica stropiri cu produse cuprice : CHAMP sau FUNGURAN .

                                                               

Patarea bruna a frunzelor de tomate

     Patarea bruna a frunzelor de tomate este o boala cauzata de o ciuperca. Aceasta se raspandeste pe toate organele plantei, inca din faza de rasad. Cele mai afectate sunt frunzele, pe care apar pete circulare, de culoare brun-cenusie. Este recomandata fertilizarea echilibrata cu minerale, in special cu magneziu.

                                                                 

Mozaicul ardeiului

     Este o boala produsa de virusul mozaicului tutunului si se intalneste frecvent atat la pantele din camp, cat si la cele din sera. La ardeii cultivati in spatii protejate se observa aparitia pe tulpini a unor pete necrotice, sub forma de linii brune-cenusii. Uneori se observa tendinta de a se forma pete mai mult sau mai putin inelare.Recomandare: Srtropiri cu RIDOMIL GOLD , PREVICUR, MELODY COMPACT.

                                                                  

Fuzarioza plante

     Plantele atacate se ofilesc, în jurul codiței fructului apar pete umede care se extind pe tot fructul. Pe tulpina apar crapaturi negre sau brune. Prevenirea fuzariozei se face sterilizand solul, aerisind corespunzător spatiul din sere si solarii, eliminând plantele atacate, cultivând soiuri rezistente la fuzarioza, efectuând tratamente preventive cu produse fitosanitare pe baza de cupru. Recomandare :  CHAMPION.

                                                                   

Mana plante

     Mana, ataca toate organele plantei, se manifesta prin leziuni pe tulpina, patarea putrezirea-fructelor. Aceasta afectiune este favorizata de umiditate ridicata si de temperaturile mai scazute din timpul noptii. Pe frunzele plantelor apar pete decolorate, iar in partea de jos apare un puf fin alb. Recomandare: tratamente cu TOPSIN,CAPTADIN, EQUQTION PRO.

                                                                    

Arsura bacteriana a fasolei

     Pe frunze apar mici pete rosiatice sau maronii, inconjurate de un cerc galbui. Pe pastai apar pete brune. Daca plantele tale sunt afectate de aceasta boala, este foarte posibil ca pastaile sa-si piarda mult din calitate. Recomandare: stropiri cu DITHANE M45.

                                                                     

Lasa un comentariu

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017