vineri, 15 iulie 2016

DAUNATORII DIN GRADINA SI SOLAR

   Pe langa bacterii si fungi, legumele cultivate sufera in urma diversilor daunatorilor. Cei mai des intalniti sunt paduchele verde, paduchele cenusiu,musculita alba,musca miniera, Buha verzei, fluturele alb, gandacul de Colorado, melci si acarienii.

PADUCHELE VERDE

                

   Formeaza colonii aglomerate pe frunze si dispersate pe flori, culturile preferate de acest daunator: ardei, vinete , gogosar. Ca efect, frunzele se strâng în glomerule puternic compactate, meristemele sunt lezate, plantele se opresc din crestere. În sere si solarii, atacul este însotit de secretii aderente la substrat, pe care, secundar, se dezvolta fumagina. Adult de 1,5 – 2 mm lungime, corp globulos verde-maroniu, acoperit de secretii pulverulente cenusii. Vector de viroze. Daunator dificil de combatut din cauza modului de habitat ascuns.

Combatere:
   Se recomanda Confidor Energy administrat foliar la concentratia de 0,1%;           Karate Zeon 0,02%. Tratamentul se va efectua la aparitia primilor daunatori în cultura.

PADUCHELE CENUSIU

                 

   Daunator intalnit la varza in special, dotat cu un aparat bucal adaptat pentru întepat si supt. Formeaza colonii aglomerate pe meristeme, frunze, tulpini, inflorescente, flori si silicule. Ca efect, frunzele se gofreaza si plantele se opresc din crestere. Când atacul survine imediat dupa plantare, varza si conopida nu mai formeaza capatâna. În anii cu temperaturi si precipitatii moderate, poate cauza pierderi de productie de 30–40%. Daunator cu mari posibilitati de reproducere, prezinta în câmp 16–20 generatii de adulti. Adult de 1,5–2,5 mm lungime, corp globulos, acoperit de o pulbere ceroasa, cenusie. Primele colonii apar primavara, în cursul lunii aprilie. Vector de viroze.


Combatere:
   Pentru limitarea populatiilor, se recomanda tratamentul cu Confidor Energy la concentratia de administrare foliara de 0,06% sau Novadim Progres 0,2%. Deoarece varza si conopida prezinta frunze lucioase si ceroase pentru retinerea suspensiilor pe plante, la solutiile de tratament se adauga un adeziv. În lipsa acestui adeziv, eficacitatea tratamentelor se poate reduce. Pragul economic de daunare (numarul de indivizi începând de la care este necesara aplicarea tratamentului) este de 5–6 afide pe frunza.

MELCI - LIMAXUL CENUSIU

                

   Daunator polifag, foarte vorace. La legume, ataca varza, conopida, salata, castravetii, tomatele, ardeii, fasolea etc., preferential localizându-se pe frunze la care distruge tesuturile dintre nervuri. Atac în vetre bine delimitate cu aspect de pasunat. Dupa formarea capatânii verzei, larvele si adultii patrund printre frunze, cauzând gelificarea tesuturilor si reducerea valorii lor comerciale. Daunator nocturn, frecvent în anii cu primaveri si veri umede si racoroase, se retrage ziua în sol, pentru a se apara de uscaciune. În timpul deplasarii, lasa pe sol o secretie vâscoasa care, în contact cu aerul, devine pergamentoasa, simptom dupa care atacul poate fi depistat si în lipsa daunatorului.


Combatere:
    Se recomanda Mesurol 4G. Administrare pe sol în doza de 3 – 6 kg/ha, doza fiind dependenta de gradul de infestare a culturilor. Produs de soc, la 24 de ore de la tratament determina o mortalitate a limacsilor de peste 90%. Pragul economic de daunare (numarul de indivizi începând de la care este necesara aplicarea tratamentului) este de 1-2 limacsi/ mp.

MUSCULITA ALBA

                

   Daunator la culturile de legume din sere si solarii. Ciclul de evolutie al insectei se deruleaza pe partea inferioara a frunzelor, de unde larvele si adultii absorb prin întepare sucul celular. Ca efect, plantele se dezvolta cu întârziere si dau productii scazute. Atac însotit de secretii aderente la substrat, pe care, secundar, se dezvolta fumagina. Culturi cu aspect depresiv. Daunator cu potential ridicat de reproducere, prezinta în sere între 4–8 generatii de adulti si o prolificitate variind între 500–1500 de oua. Specie cu rezistenta dobândita la actiunea diferitelor pesticide.


Combatere:
   Confidor Energy la concentratia de 0,13%, prin stropiri foliare dupa plantare sau

Decis 2,5 EC în concentratie de 0,05%.

MUSCA MINIERA

                

    Musca miniera apare în sere si solarii si ataca în special culturile de tomate. Este daunator în stadiul de larva si se dezvolta în interiorul frunzelor distrugând tesuturile dintre epiderme. Atacurile produse au un caracter generalizat, evidentiat pe frunze prin prezenta a numeroase galerii înguste si ramificate, cu aspect sidefiu. Când numarul de galerii depaseste 50% din suprafata de asimilatie a frunzelor, acestea se usuca si cad. Musca miniera este un daunator specific culturilor de tomate din spatii protejate, dar ataca si în câmp. Principala sursa de infestare este reprezentata de rasadurile provenite din serele înmultitor.


Combatere:
    Pentru limitarea pagubelor, dat fiind modul de habitat al larvelor, se recomanda aplicarea de tratamente foliare cu Confidor Energy  concentratie 0,13%, Actara 0,02% metoda prin care atacurile în cultura pot fi eradicate.

BUHA VERZEI

                

   Ataca varza, conopida, guliile, ridichile, mustarul. Este daunator la stadiul de larva si afecteaza aparatul foliar cauzând o defoliere partiala a plantelor. Dupa formarea capatânii, patrunde în interiorul acesteia unde lasa numeroase dejectii si face varza necomerciala. Buha verzei este un daunator specific culturilor de varzoase, poate cauza pagube de pâna la 80%. Ierneaza în sol în stadiul de pupa si este prezent în câmp pe tot parcursul perioadei de vegetatie. Larvele de 35-40 mm lungime au abdome-nul de culoare verde la brun închis si tegumentul nud. Ponta depusa pe partea inferioara a frunzelor este formata din 20 pâna la 200 de oua comasate.

Combatere:
   Daunatorul se combate eficient prin stropirea frunzelor cu Decis 2,5 EC în concentratie 0,04% sau Decis 25 WG în concentratie de 0,005% (30 g/ha) aplicat în faza de rozeta pâna la începutul perioadei de formare a capatânii, când larvele sunt de vârsta a I-a si a II-a. La solutiile de tratament se foloseste obligatoriu un adeziv. Produsul actioneaza cu maximum de eficacitate la temperaturi ale mediului ambiant cuprinse între 18 si 24 grade Celsius.

ACARIENI - PAIANJENUL ROSU COMUN

                

   Ataca culturile de vita de vie, mar, soia, culturile de legume în câmp, sere si solarii, castravetii, pepenii, dovleceii, vinetele, fasolea, bobul, telina etc., afectând toate organele aeriene ale plantelor. Preferential se localizeaza pe partea inferioara a frunzelor, unde îsi parcurge întreg ciclul de evolutie. Atât larvele, cât si adultii, se hranesc cu sucul celular pe care îl absorb din celule prin înteparea tesuturilor. Ca efect, frunzele se depigmenteaza, devin casante si se usuca, florile avorteaza, productia este diminuata cantitativ si depreciata calitativ. În cultura, atacul se depisteaza cu usurinta dupa prezenta unei tesaturi matasoase laxe, pe care se observa circulând numerosi acarieni. Daunator cu potential mare de reproducere, prezinta în câmp între 4-6 generatii anuale de adulti. Pragul economic de daunare (numarul de indivizi începând de la care este necesara aplicarea tratamentului) este de 5–6 acarieni pe frunza.
 

Combatere:
   Pentru diminuarea populatiilor se recomanda Envidor 240 SC, la concentratia de administrare foliara de 0,04% (0,4 l/ha).

GANDACUL DE COLORADO

                

    Este un daunator foarte raspandit in zonele cultivatoare de cartof si alte solanacee.Adultul are corpul de 9-12 mm lungime, oval, convex dorsal, de culoare galbena – portocalie, caramizie. Capul prezinta o pata triunghiulara neagra cu deschizatura spre partea anterioara si doua pete postero-laterale negre. Pronotul prezinta 13 pete negre de diferite dimensiuni, cele din partea mediana alcatuind forma literelor V, U sau H. Elitrele sunt galben deschis sau galben roscate, fiecare elitra cu cate 5 dungi longitudinale negre. Oul este oval, de culoare galben-portocalie. Sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor de cartof sau alte solanacee grupe de cate 20-30 oua. Larva oligopoda, la completa dezvoltare avand 12-15 mm lungime, corp de culoare rosie portocalie, lateral cu pete negre. Ultimile doua segmente abdominale sunt inguste, tubuliforme, retractile, terminate cu doua apendice ce servesc la mers.

   Adultii si larvele rod frunzele de la exterior spre interior, lasand intacte nervurile si lujerii. Prefera cartoful, dar consuma aparatul foliar al diferitelor plante cultivate din familia Solanacee. Fructele de vinete adesea sunt daunate de catre adultii din generatia a doua.

Combatere:
Tratamentul tuberculilor la plantare cu Prestige 290 FS.
Tratamente foliare la avertizare cu Calypso 480 SCDecis 2,5 EC.

FLUTURELE ALB AL VERZEI

                

In tara noastra este întâlnit atât în regiunile de ses cât si în cele montane. Cele mai mari pagube le produc larvele din generatia a II-a la varza de toamna .
Adultul are o lungime de cca.20 mm si o anvergura a aripilor de 50-65 mm. Corpul este de culoare neagra, acoperit cu peri alb-galbui. Ambele perechi de aripi sunt albe, având vârful de culoare neagra. Partea inferioara a aripilor anterioare, la ambele sexe, este alb-galbuie, vârful este galbui. In partea mediana a aripilor anterioare se gasesc doua pete negre, rotunde, în timp ce aripile posterioare nu prezinta pete. Larva este omida adevarata, la completa dezvoltare atinge lungimea de 40-50mm. Capsula cefalica este cenusie-deschis, cu desene negre. Capul larvelor tinere este verde-deschis, care mai târziu devine verde-cenusiu, dorsal pe corp gasindu-se 3 benzi longitudinale de culoare galbena-portocalie, cea mediana fiind mai îngusta. Pe întreg corpul, mai vizibil dorsal se disting pete cu puncte negre si perisori desi si scurti.Biologie si ecologie
Are 2-3 generatii pe an, ierneaza sub forma de pupa. Prin luna mai apar fluturii, iar la câteva zile are loc copulatia si ponta. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor în grupe de 50-100. Incubatia dureaza 6-12 zile. Larvele rod epiderma si parenchimul frunzelor. Stadiul larvar dureaza 25-30 zile, în care timp naparlesc de 5 ori. In luna iulie apar fluturii din generatia a doua, care se dezvolta în lunile iulie-august. In cursul lunilor septembrie-octombrie poate aparea partial generatia a III-a, pupele acesteia hibernând.Specie oligofaga în cadrul familiei crucifere; prefera varza, dar poate ataca rapita de toamna si alte crucifere. Omizile tinere ataca în grup pe fata inferioara a frunzelor, rozând epiderma si parenchimul; omizile din vârstele 3 si 4 rod limbul foliar la început pe margine, iar apoi toata frunza, adesea ramânând doar nervurile.

Combatere Novadim Progres 0,2% ; Decis 2,5 EC în concentratie de 0,05%.

Lasa un comentariu

Comments (20)

G
Guest | 7 years ago

PIz8Bz http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

G
Guest | 7 years ago

9NQubE http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

G
Guest | 7 years ago

tD0BE6  <a href="http://tnjtchijhcbh.com/">tnjtchijhcbh</a>, [url=http://eudjzmfdngme.com/]eudjzmfdngme[/url], [link=http://eblugsqmunnk.com/]eblugsqmunnk[/link], http://atdgipatfolr.com/

G
Guest | 7 years ago

Umnywo  <a href="http://pgadcbsmnyrv.com/">pgadcbsmnyrv</a>, [url=http://gptzlktgfbij.com/]gptzlktgfbij[/url], [link=http://dxfdykytuvfj.com/]dxfdykytuvfj[/link], http://eunyypnnycvt.com/

G
Guest | 7 years ago

76zwne  <a href="http://bugwvfdmpmtz.com/">bugwvfdmpmtz</a>, [url=http://ddvlalabgemr.com/]ddvlalabgemr[/url], [link=http://qcmimvhusgmm.com/]qcmimvhusgmm[/link], http://eqhtdxjtcmmd.com/

G
Guest | 7 years ago

vq4cXE  <a href="http://eiapbgfkpezs.com/">eiapbgfkpezs</a>, [url=http://ipiumrcrqstb.com/]ipiumrcrqstb[/url], [link=http://gfxvygvuietc.com/]gfxvygvuietc[/link], http://wmreywvbcwhm.com/

G
Guest | 7 years ago

s8lsu5  <a href="http://yseyknqrrtps.com/">yseyknqrrtps</a>, [url=http://uanxqfjxrnrk.com/]uanxqfjxrnrk[/url], [link=http://tmjltuxgsfhw.com/]tmjltuxgsfhw[/link], http://wpmljdzixoqx.com/

G
Guest | 7 years ago

czgRYK  <a href="http://clfcaavoiwjd.com/">clfcaavoiwjd</a>, [url=http://twvyxstgpqqf.com/]twvyxstgpqqf[/url], [link=http://buwnegnfdkrf.com/]buwnegnfdkrf[/link], http://plfapjbdklsv.com/

G
Guest | 7 years ago

KBqKBu  <a href="http://uuuuwxsccgqe.com/">uuuuwxsccgqe</a>, [url=http://yxeqyzwndnro.com/]yxeqyzwndnro[/url], [link=http://xpquemwrpkrj.com/]xpquemwrpkrj[/link], http://famtllxbmnmw.com/

G
Guest | 7 years ago

vxp4nN  <a href="http://udtmlhmftwck.com/">udtmlhmftwck</a>, [url=http://cqjmanuhntsh.com/]cqjmanuhntsh[/url], [link=http://wswvhmevbqlu.com/]wswvhmevbqlu[/link], http://cafoxilyxuxk.com/

G
Guest | 7 years ago

AhV8Xi  <a href="http://lhwzvhoyxdfn.com/">lhwzvhoyxdfn</a>, [url=http://trmgsqirvkpy.com/]trmgsqirvkpy[/url], [link=http://bqsgepzslxxs.com/]bqsgepzslxxs[/link], http://sftobabysrpg.com/

G
Guest | 7 years ago

lC2w4o  <a href="http://cqunsaozmhji.com/">cqunsaozmhji</a>, [url=http://aggthwasfhrx.com/]aggthwasfhrx[/url], [link=http://owxizamylvsr.com/]owxizamylvsr[/link], http://qxbtgtcjiffg.com/

G
Guest | 7 years ago


Instrumentul poate fi aplicat la contactul oral, în doze mici, medicamentul este sigur atunci când este luat pe cale orală. compoziția componentelor Maxi Mărimea utilă este utilă, toate ingredientele sunt doar pozitiv afecta umanitatea. Compoziția completă este necunoscută, cu toate acestea, componentele principale sunt date. Acest lucru licheni, armurariu, extract de scorțișoară ajută pentru a spori dorinta sexuala, produce un mascul mărime naturală a hormonului testosteron Maxi: instrucțiuni privind inserția la utilizarea corectă a cremei este inclusă în pachet. Cu toate acestea, orice om vrea să știe cum să folosească un medicament înainte de cumpărare sale. Apoi, el va avea o idee despre cât de dificil sau ușor de aplicat pe gel. se potrivesc instrucțiuni doar câteva rânduri: Membru de plumb in erectie. Pentru un efect rapid, cere-i partenerului tau de a face sex oral. Deschideți capacul gelului, a pus Maxi pat ușor pe întreaga lungime a penisului. Asteptati pana cand crema se absoarbe. Prima dată când aveți nevoie pentru a efectua procedura pe o bază de zi cu zi. Rezultatul va fi vizibil cat mai devreme de 2 săptămâni. Ulterior, gelul poate fi întins după cum este necesar înainte de contactul sexual. rezultate vizibile în săptămâna Dimensiune Preț Maxi satisface orice om, iar rezultatele sunt 100% încântare: În cazul în care pentru a cumpăra Maxi Dimensiune, nu să rămână păcălit? Cumpărarea de gel cu mâinile sau resurse netestate, oamenii ar trebui să înțeleagă că poate exista un fals. Protejați-vă de cumpărare de gel fals, un om poate el însuși. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie să le cumpere doar un gel pe site-ul oficial la link-ul de mai jos. Doar aici utilizatorul poate comanda produsul original, deoarece acest site este de lucru direct cu producătorul. Cum de a comanda Maxi Dimensiune pe internet? Acest lucru necesită <a href=http://sexobzor.info/ro/maxi-size-crema-barbateasca-opiniile-amagesc.html>du-te la resursa oficială</a> , Trimiteți cererea și așteptați managerul vă va contacta.

G
Guest | 7 years ago

dMOKBd  <a href="http://wvtmdlqkefnv.com/">wvtmdlqkefnv</a>, [url=http://zwxesrmdqqxh.com/]zwxesrmdqqxh[/url], [link=http://rqhbquicndsy.com/]rqhbquicndsy[/link], http://xjyrcyfnbmtn.com/

G
Guest | 7 years ago

YIGBIW  <a href="http://buoomezulkwi.com/">buoomezulkwi</a>, [url=http://cucubueeqrac.com/]cucubueeqrac[/url], [link=http://otxzzindobwz.com/]otxzzindobwz[/link], http://aklukjhknxuo.com/

G
Guest | 7 years ago

ObiX4c  <a href="http://eipctidoiter.com/">eipctidoiter</a>, [url=http://cwttvcwxbaif.com/]cwttvcwxbaif[/url], [link=http://dprnbrthlbcb.com/]dprnbrthlbcb[/link], http://hzgsuvpgcici.com/

G
Guest | 7 years ago

g1c45L  <a href="http://wnjrjojxmpzc.com/">wnjrjojxmpzc</a>, [url=http://subaopnwbhhe.com/]subaopnwbhhe[/url], [link=http://bpxpwuhpxfdw.com/]bpxpwuhpxfdw[/link], http://jjfrvznfwtco.com/

G
Guest | 7 years ago

LJsIbX  <a href="http://nlgapdlpoodm.com/">nlgapdlpoodm</a>, [url=http://zrvraveruiwh.com/]zrvraveruiwh[/url], [link=http://wiiptnclgcoq.com/]wiiptnclgcoq[/link], http://snuqmprepmvh.com/

G
Guest | 7 years ago

Q50wcJ  <a href="http://hwqlibtflpgu.com/">hwqlibtflpgu</a>, [url=http://fccnhvzzbkmg.com/]fccnhvzzbkmg[/url], [link=http://mpqxlpxvtfdg.com/]mpqxlpxvtfdg[/link], http://ramzemdhjvyj.com/

G
Guest | 7 years ago

xmXR25  <a href="http://ihbuecmnrsgh.com/">ihbuecmnrsgh</a>, [url=http://bxlwemiqrard.com/]bxlwemiqrard[/url], [link=http://uazmrwfossgd.com/]uazmrwfossgd[/link], http://iyohtytlqizn.com/

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017