RSS

Blog

TUTA ABSOLUTA SAU MOLIA TOMATELOR…DAUNATORUL DE FINAL DE SEZON

   Denumita si minatorul frunzelor de tomate este o microlepidoptera,un future mic de culoare gri-argintie cu lungimea de 6-7mm.

                                                                     

   Atacul acestui parazit incepe cu varful plantelor apoi se extinde pe frunze sub forma unor galerii similar atacului de musca sau larva miniera,simptome cu care se poate confunda.Dupa frunze,atacul continua pe fructe cu distrugerea epidermei ca urmare a intepaturilor moliei care si-a depus ouale.In fructe se constata galerii excremente ale larvelor.

                                                          

   Prevenirea si combaterea atacului este foarte greoaie.

   Se recomanda combaterea biologica cu capcane feromonale (QLURE TUA-500, OPTIMA, DELTA TRAP, MAXIBOARD TUTA) bazate pe sinergismul dintre feromonulsexual al insectei si frecventa luminii particulare atragerii acesteia.Daca se folosesc capcane in interiorul serelor sau solariilor este obligatoriu ca sera sau solarul sa fie prevazut cu cu plase insect proof pentru impiedicarea patrunderii altor insect atrase de feromoni.

                                                            

   Combaterea chimica se poate realiza cu produsele Affirm 0,15% , Voliam Targo, Kohinor 0,1%.In perioada de vegetatie se fac 4-5 tratamente deoarece Tuta prezinta 10-12 generatii in decursul unui an.

Măsuri preventive:
- producerea răsadului în spaţii distincte, separate, special amenajate;
- curăţarea spaţiului de orice rest de plantă din cultura anterioară (tulpini, frunze, fructe), precum şi de buruieni, mai ales cele din familia solanaceae;
- acolo unde este posibil, zonele de aerisire şi cele de ventilaţie se acoperă cu plase speciale, identice cu cele care se folosesc în cazul afidelor, cu 6-9 orificii/cm2;
- crearea unui „antreu” la intrări, respectiv o dublare a uşilor;
- monitorizarea spaţiului de produs răsad cu capcane cu feromoni.

0
02 septembrie, 2016

CULTURA DE SALATA...

                                                                      

Cultura de salata se poate infiinta tot timpul anului deoarece prezinta avantajul de a rezista la frig astfel se poate cultiva si in perioada rece al anului.Nu este pretentioasa fata de temperatura si asolament,semintele germineaza la temperatura de 2-3⁰C, planta rezista la ingheturi usoare.Temperatura optima de dezvoltare este de 16⁰C.Salata nu este pretentioasa fata de lumina,se poate cultiva in sistem combinat cu alte plante.Cerintele fata de umiditate sunt ridicate din cauza foliajului bine dezvoltat,umiditatea solului trebuie mentinut in jurul valorii de 75-80%.Se dezvolta bine in soluri bogate in humus si cu PH intre 6-7,2.Datorita perioadei scurte de vegetatie se poate cultiva in sistem de culture succesive,inainte sau dupa o cultura de baza(tomate,ardei,castraveti..) Se poate cultiva si in sistem de cultura combinata cu ceapa verde,ridichi,usturoi verde etc.Terenul pe care se infiinteaza cultura se va fertiliza cu gunoi de grajd fermentat si se va freza cu motocultorul pentru a asigura un substrat reavan.Cultura se poate infiinta prin rasad sau prin insamantare direct.Daca se folosesc rasaduri,plantele formeaza capatani mai mari.Rasadurile se seaman esalonat la interval de 15 zile, pe 1mp se folosesc 2-3 grame de seminte.Dupa rasarire se repica in cuburi nutritive iar in apa de udare se amesteca PREVICUR pentru prevenirea bolii Pythium (Caderea plantutelor) cu doza de 10 ml la 10 litrii de apa.Plantarea rasadurilor se realizeaza cand rasadurile au varsta de 25-30 zile si au 4-5 frunze adevarate.Inainte de plantare se uda bine si se face un tratament cu DITHANE M45 cu doza de 20 gr la 10 litrii de apa.Schema de plantare poate fi diversificata in functie de spatiul fiecaruia.Cel mai indicat ar fi infiintarea culturii pe straturi cu randuri duble.Distanta 20 cm intre randuri si pe rand 15-20 cm intre plante.Intre randurile duble se va lasa 40 cm.In cazul culturilor infiintate prin semanat,adancimea recomandata este de 3-4 cm, temperature solului peste 3⁰C.Doza de samanta: 2kg/hectar.Dupa instalarea culturii in stadiul de 8-10 frunze se impune administrarea ingrasamintelor pe baza de azot.Nu neglijati necesarul de calciu de care salata are nevoie pentru formarea capatanilor.Pentru acoperirea acestor cerinte,se poate folosi nitrata de calciu cu doza de 200kg/hectar.Cultura de salata se iriga des in functie de conditiile de mediu.Norma de udare este de 200-300 mc apa/hectar.

                                              

Boli si daunatori nu sunt multe insa daca nu se fac tratamente preventive, daunele pot fi foarte grave.Boli care apar la salata:Mana salatei-se poate controla cu DITHANE M45 si BRAVO 500SC, Putregaiul alb si Putregaiul cenusiu-se previne cu ROVRAL 500SC sau TELDOR 500SC.Daunatori: Limaxul-se combate cu OPTIMOL, Afide-CONFIDOR ENERGY sau CALYPSO 480SC.

In cazul in care doriti sa achizitionati rasaduri de salata, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon: 0799.498.933

CE ESTE SPANACUL SI CAND CULTIVAM SPANAC ?

                                                  

Spanacul Spinacia oleracea este o plantă anuală, uneori și bianuală cu rădăcina fusiformă, tulpina dreaptă care nu trece de 30 cm înălțime, frunzele verzi lanceolate, largi la bază și mai înguste către vârf, de lungime de la 2 până la 30 cm și cu lățimea cuprinsă între 1 și 15 cm. Preparatele din frunze de spanac acționează ca un produs medicinal, contribuind la profilaxia sau ameliorarea unor afecțiuni, precum:hipertensiunea arterială, tusea, avitaminozascorbutulrahitismul,acneeaanemia. I se atribuie spanacului și rolul de activator al secrețiilor pancreatice și de agent anticancerigen . Sucul de spanac este o formă mai gustoasă și mai nutritivă de a consuma frunzele de spanac, congelat sau gătit, spanacul își pierde o parte din proprietăți, îi scad proprietățile vitaminizante și anti-oxidante. Datorită proprietățiilor sale nutritive, spanacul este recomandat în alimentația copiilor care se afla în perioada de creștere, dar și în alimentația bolnavilor.

    Fata de substratul de cultura nu prezinta cerinte deosebite prefera soluri cu aciditate neutra sau usor alkaline.Cerintele de apa sunt ridicate din cauza perioadei scurte de vegetatie si din cauza foliajului dezvoltat care necesita udari semnificative in perioada de dezvoltare.

    Cultura de spanac se poate infiinta ca si cultura premergatoare pentru cuturile de vara sau se infiinteaza dupa defrisarea acestora.Acest fapt reprezinta un avantaj si se datoreaza ciclului de vegetatie scurt al spanacului de 40-80 de zile.Semanatul se poate efectua la sfarsitul lui septembrie pentru cultura in spatii protejate, la inceputul lunii august la culturile in aer liber care se recolteaza toamna tarziu sau la inceputul lunii aprilie pentru culture timpurii in gradina.Schema de semanare este de 15-20 cm intre randuri cu o doza de 20-25 kg la hectar.

    Indiferent de momentul infiintarii culturii, spanacul este un mare devorator de azot si pentru a nu intampina carente se va aplica nitrat de calciu cu doza de 200 kg la hectar.

    Boli si daunatori sunt putine si cu o interventie minima se pot preveni sau elimina din cultura de spanac.

BOLI:      

                                                                                                                                                                                     

Mana se manifesta prin aparitia pe suprafata superioara a limbului foliar a unor pete galbene, in dreptul carora se formeaza un puf cenusiu-violaceu.

 Combaterea si preventia se poate realiza cu Dithane M45 sau Bravo 500 SC.

Albumeala cu pete galbui pe partea superioara a frunzelor si in dreptul acestora pe partea inferioara se poate observa un puf alb.

Combaterea si preventia se poate realiza cu Champ.Acest produs contine 50% cupru active si nu se va amesteca cu alte substante.Cuprul poate inhiba efectul substantei active al altor substante.

DAUNATORI:

                                           

Limaxul sau melcii fara cochilie se pot combate cu granule de Optimol cu doza de 5 gr la 10 mp, se aplica cu 7 zile inainte de semanat.

Afidele pot afecta frunzele care se strang in urma intepaturilor.Pentru combatere se poate folosi Confidor Energy 13 ml la 10 litrii de apa sau Calypso cu doza de 2 ml la 10 litrii de apa.

BOLI SI DAUNATORI IN CULTURA DE VARZA DE TOAMNA

In acest articol va prezentam la ce boli si daunatori sa fim atenti in cultura de varza de toamna.La efectuarea tratamentelor este foarte important sa folosim adjuvant in combinatie cu substantele fitosanitare din cauza frunzelor cerate ale verzei.Adjuvantul ajuta la aplicarea mai eficienta si lipirea substantelor de frunze.Un astfel de adjuvant recomandat este produsul NU FILM cu concentratie de 0,5%.

1.Putregaiul negru al frunzelor de varza:

                                          

   Pe frunze apar pete mici si umede care apoi se brunifica.Alta forma ar fi leziuni sub forma literei V de culoare galbena care se dezvolta pe marginea frunzelor.Aceste leziuni se usuca si capata culoarea cafenie sau maro.

Prevenire si combatere:Champion 50 WP-0,3 % ; Dithane M 45-0,2 % 

2.Mana cruciferelor:

                  

     Peronospora brasicae apare pe frunzele inghesuite si in conditii de umezeala. Primele simptome sunt reprezentate prin aparitia pe frunze a unor pete neregulate, de culoare galbena, care ulterior se brunifica. Pe partea inferioara, in dreptul acestor pete apare un puf alb-cenusiu. In conditii de umezeala ridicata infectia se extinde rapid, frunzele putrezesc sau se usuca si cresterea plantei este oprita.

Prevenire si combatere:Bravo 500 SC ; Champion 50 WP-0,3 % ; Dithane M 45-0,2 % 

3.Patarea bacteriana a frunzelor:

                                             

   Infectia se manifesta pe ambele fete ale frunzelor si este produs de ciuperca Pseudomonas syringae,sunt pete mici, umede si intunecate.Petele mai vechi prezinta o bordura purpurie iar in cazul unor infectii mai severe, frunzele atacate cad.

Prevenire si combatere:Melody Compact, Champion 50 WP, Acrobat MZ

4.Putregiul umed al cruciferelor:

                                              

   Este produsa de bacteria Erwinia carotovora si se manifesta pe tulpina unde produce un putregai umed de culoarea galben cenusie.In cazuri de exces de umiditate, boala ataca toata planta si capatana se transforma intr-o masa mucilaginoasa cu miros urat.

Prevenire si combatere: Distrugerea resturilor afectate si rotatia culturilor. Din pacate nu se poate combate cu o substanta anume.

5.Paduchele cenusiu (Brevicoryne brassicae):

                                  

   Adulţii şi larvele formează colonii pe frunze, tulpini pe care le înţeapă şi sug sucul celuluar. Mai întâi, pe frunze apar nişte pete gălbui, apoi frunzele se usucă. Sunt atacate şi tijele florifere, care devin albastru-verzui, florile se usucă sau avortează.Dăunătorul este vector de viroze.

Combatere:Mospilan, Confidor Energy si Decis Mega

6.Molia verzei (Plutella maculipennis):

                                       

   Prezenta in toate zonele legumicole cu precadere in zonele unde se cultiva multa varza, prezinta 2-3 generatii pe an.Fluturii depun oua in grupuri de 150-200 pe partea inferioara a frunzelor, ouale eclozeaza in 5-7 zile. Imediat dupa eclozare larvele ataca, rod frunzele. La inceput (dupa 2-3 zile), larvele se uniformizeaza pe frunzele tinere si distrug parenchimul (mineaza frunzele), apoi consuma epidermele inferioara si superioara, ferestruind grosolan frunzele, care capata o culoare plumburie si se usuca.Atacul larvei dureaza 4 saptamani.

Combatere:Affirm sau Reldan

7.Buha verzei (Mamestra brassicae):

                     

                    

   Insecta ataca frunzele, capatanile,inflorescente si flori.Fluturii zboara noapte si isi depun ouale pe partea inferioara a frunzelor,incubatia tine 14 zile dupa care apar larvele.La inceput larvele rod epiderma de pe partea inferioara a limbului foliar dupa care se hranesc cu miezul frunzelor.Odata ce larvele cresc, produc gauri mari si neregulate in zonele atacate.Omizile de varsta inaintata creeaza galerii in capatanile compacte.

Combatere:Calypso, Karate Zeon sau Reldan

8.Puricele (Phillotreta atra):

                      

                     

   Puricele negru al verzei prefera partea superioara a frunzelor si se hranesc cu tesuturile acesteia dar ataca si florile si butonii florali.Atacul puricilor se poate observa inca din stadiul de rasad dar si in stadiul de capatana pot provoca pagube mari.Zonele afectate de pe frunze prezinta leziuni circulare cu marginea roscata, dand aspectul de frunza ciuruita. Combatere:Reldan, Faster sau Confidor Energy.

9.Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae):

                     

              

   Este o specie oligofagă, atacă specii din familia Cruciferae din care varza şi conopida. Pagubele importante sunt produse de larve. Larvele neonate atacă în grupuri, pe faţa inferioară, rozând epiderma şi parenchimul. Mai târziu larvele rod toată frunza, din care rămân doar nervurile groase.  Femelele depun ponta pe partea inferioară a frunzelor. Perioada de incubaţie este de 6–10 zile. Perioada larvară durează până la o lună, timp în care larvele se hrănesc şi năpârlesc de 5 ori.

Combatere:Affirm, Confidor Energy sau Karate Zeon

CASTRAVETII IN CICUL 2, O INVESTITIE CU COSTURI REDUSE….

   Culturile de toamna sunt imposibile ar spune multi..dar realitatea este opusa acestui crez.Sunt riscuri pe plan fitosanitar dar cu o interventie minima se poate obtine profit pana toamna tarziu.

                                 

   Daca avem un solar si vrem sa-l exploatam, se poate infiinta cultura de castraveti care prezinta avantaje.Rasadurile nu sunt obligatorii…se poate semana direct.Atentie la semintele folosite! Nu folositi seminte retinute ! Sunt seminte profesionale de hibrizi cu productivitate mare.Costul nu este mare in raport cu productia care poate fi obtinuta daca intretinem aceasta cultura.

   Sunt boli si daunatori putini care pot afecta plantele si produsele pentru tratamente sunt putine: boli frecvente Mana, Patarea unghiulara,Putregaiul cenusiu; daunatori Musculita alba de sera , Afide…acestea sunt factorii care pot afecta castravetii in perioada de toamna.Prevenirea sau combaterea lor se poate face astfel:

           -pentru Mana sa folositi: BRAVO , ORTIVA , MERPAN 

           -Patarea unghiulara: RIDOMIL GOLD

           -Putregaiul cenusiu: ROVRAL

           -Musculita alba de sera si Afide: CONFIDOR ENERGY , ACTARA

  Cu o implicare minima se poate obtine in jur de 1200 kg de castraveti de pe un solar cu 1000 plante. Se poate obtine profit! 

LUNA AUGUST CU PROBLEME IN CULTURILE DE LEGUME

   Luna august a adus temperaturi ridicate si probleme in culturile de legume. Prezenta bolilor pe plantele de cultura se modifica in functie de capriciile vremii. Pe langa variatiile de temperatura, dezechilibrele nutritionale au deasemenea un aport semnificativ in influentarea metabolismului agentilor patogeni. Din pacate si in aceasta perioada ne confruntam cu efectul acestor factori de stres asupra plantelor,  anul acesta din primavara incepand si pana acum am avut parte de experiente neplacute care provoaca mari batai de cap in randul producatorilor.

   In acest articol am incercat sa cuprindem cele mai frecvente probleme sesizate de colaboratorii nostrii.

   Chiar daca este o boala de toamna din perioada rece cu ploi abundente, putregaiul cenusiu sa instalat pe culturile de tomate. Cazurile izolate s-au semnalat din culturile in solarii cu aerisire defectuoasa pe fondul temperaturilor ridicate. Boala este cauzata de ciuperca Botrytis cinerea care la temperaturi de peste 30⁰C si umiditate ridicata isi dezvolta sporii pe toate partile aeriene ale plantelor. Umbrirea si aerisirea sunt singurele modalitati care franeaza aceasta boala. Se pot face tratamente preventive cu ROVRAL 0,1%. Partile atacate se taie si se vor arde pentru eliminarea din arealul de cultura.

   Fainarea, o alta boala care ataca ardeii si castravetii in aceasta perioada. Frunzele prezinta o pasla alb cenusie care acopera in totalitate limbul foliar, fotosinteza este ingraunata si plantele se opresc din crestere. Tratamentele preventive sunt indicate pe parcursul intregului ciclu de vegetatie mai ales la plantele care produc frunze multe. Fungicidele se aplica personalizat pentru fiecare cultura, Ortiva 0,08% la ardei si castraveti, Topsin 0,1% la tomate si vinete.

   Putregaiul alb Sclerotinia sclerotirium in culturile de ardei. Caldura si umiditatea ridicata din spatiile protejate au favorizat aparitia acestei afectiuni. Pe tulpini apar pete umede acoperite de o pasla alba care se va innegri treptat. In sectiunea plantei, vasele liberiene se brunifica, plantele se ofilesc si mor. Infectia in cazul putregaiului alb se poate instala si in sol si indepartarea plantelor nu asigura eliminarea totala al sporilor de ciuperca. Cel mai eficient mod de combatere este aplicare prin apa de irigare al fungicidului Merpan 0,15% in amestec cu Topsin 0,1%.

    Virozele pe ardei si castraveti sunt fenomene care au la baza o caracteristica ereditara sau sunt transmise de insectele care sunt vectori de raspandire si  invadeaza culturile amintite. Din acest considerent se recomanda tratamentele preventive cu insecticide si obligatoriu se vor elimina buruienile din cultura. Sub foliajul acestora insectele isi gasesc refugiu si nu pot fi eliminate eficient. Daca infectia prezinta forme severe, plantele se vor elimina si se ard. Atentie ! Folositi manusi de protectie la manuirea acestor plante bolnave si nu intrati in contact cu restul plantelor sanatoase, seva de pe suprafata frunzelor afectate se va intinde pe alte plante si se transmite infectia.

   Bacteriozele sunt ultima categorie intalnita in perioada calda. In perioada asta este recomandat udarile mai frecvente cu cantitati reduse de apa. Daca se aplica prea multa apa, evapotranspiratia creste si pe timpul noptilor mai racoroase se creeaza conditii optime pentru bacterioze. Singura modalitate de stopare si preventie este utilizarea de fungicide pe baza de cupru. Nu amestecati aceste fungicide cu alte substante! Cupru este foarte eficient daca se aplica individual, altfel riscati sa neutralizeze substanta activa al altor produse cu care se amesteca.

Cultura de capsuni obtinuta din soiuri remontante

Cultivarea capsunilor a devenit o activitate cu o evolutie semnificativa in ultimii ani. Cultivatorii au constientizat dezavantajul culturilor traditionale in camp, delicioasele fructe pot fi culese doar 3 luni pe an. Din acest considerent, s-au orientat spre utilizarea tehnologiilor de ultima generatie si soiuri remontante care asigura recolte pe tot parcursul anului in conditii optime de cultura. Culturile de capsuni cu soiuri remontante asigura profit si pe suprafete si mai mici daca se infiinteaza in spatii protejate (sere sau solarii).

Folii solar profesionale


Cele mai cunoscute soiuri sunt: Charlotte, Monterey, Vivara, Murano Optitray, San Andreas.

Folii solar profesionale


Culturile de capsuni se infiinteaza pe sisteme de jgheaburi ridicate, astfel suprafata ocupata cu ghivece poate fi dublu raportat la suprafata spatiului de cultura. Avantajele utilizarii acestor soiuri remontante sunt multiple, pe langa productia mare este si ciclul de vegetatie prelungita pe tot parcursul anului. In spatii protejate se pot asigura conditii optime care declanseaza pornirea in vegetatie a stolonilor primavara devreme, primele recoltari se pot efectua la sfarsitul lunii martie-inceputul lunii mai.Lucrarile de intretinere sunt cele specifice culturilor de capsuni. Inainte de intrarea in vegetatie se toaleteaza plantele de frunzele uscate, se aplica un tratament pe baza de cupru pentru dezinfectatrea culturii. Se va folosi un sistem de irigare prin picurare, astfel se optimizeaza consumul de apa si se pot aplica ingrasaminte chimice complexe prin apa de irigare.

Folii solar profesionale


Daca v-am starnit interesul fata de capsunii obtinuti din soiuri remontante sau aveti intrebari referitoare la conditiile de cultura, doriti sa achizitionati stoloni, nu ezitati sa ne contactati.

CELE MAI RASPANDITE BOLI LA CASTRAVETI

1.Antracnoza: Apare la plantele abia rasarite, pe cotiledoane se pot observa pete brun-negricioase.Pe frunze apar pete circulare, apoase de culoare verde-galbui care devin brun-roscate cu avansarea infectiei.

                          

Pentru combatere si preventive se poate folosi: DITHANE M45, MERPAN 50 WP

2.Caderea plantutelor: Cea mai importanta boala a rasadurilor. In stadiul de rasarire, la nivelul substratului in zona coletului se poate observa un inel negricios care devine apos si tesutul se descompune. Acest fenomen rezulta ruperea tulpini. Factori de influenta pentru aparitia bolii: Temperatura 18-30⁰C, Umiditatea >90%.

                           

Combatere si prevenire prin tratamente cu: PREVICUR ENERGY, MERPAN 50 WP, FOLPAN 80 WDG

3.Fainarea: Pe partea superioara a frunzelor apar pete decolorate de dimensiuni mici care ulterior se extind. Pe partea inferioara a frunzelor , in dreptul petelor apare o pasla fina, cenusiu-albicioasa. Frunzele atacate se ofilesc si se usuca.

                           

Pentru prevenire si combatere se poate folosi: ORTIVA, BRAVO, TOPAS.

4.Mana: Pe frunze se prezinta sub forma de pete mai mult sau mai putin circulare, de culoare verde-galbui apoi se brunifica treptat. In cazul atacului intens, se intind pe tulpina sub forma de pete si rezulta putrezirea acestora.

                           

Tratamente depreventie si combatere cu: BRAVO 500 SC, DITHANE M45, TOPSIN.

5.Mozaicul: Pe frunze apar simptomele unui mosaic slab care evolueaza in arsuri paralele pe tesuturi care ulterior duc la ofilirea acestora. Plantele atacate produc fructe mici, deformate cu pete mozaicate.

                           

Prevenire: Se vor folosi insecticide pentru distrugerea insectelor care sunt vectori de transmitere al boli.

6.Ofilirea bacteriana: Se manifesta pe partile aeriene si radacini prin ofilirea necrotica a plantelor de la baza spre varf. Pe tulpinile plantelor, apar dungi alungite de culoare cenusie-negricioasa, in dreptul acestor dungi tesutul crapa. La fructificatiile atacate, in interiorul acestora tesutul se brunifica si semintele se innegresc.

                           

Prevenirea atacului prin tratamente cu: DITHANE M45 si TOPSIN.

7.Ofilirea fuzariana: Se manifesta prin ofilirea si ingalbenirea frunzelor, in sectiune de tulpina se observa brunificarea tesuturilor vasculare. Factori de in fluenta pentru aparitia bolii: Temperatura 28-32⁰C, PH-ul solului 5-5,6  , Umiditatea ridicata , nivel scazut de potasiu in substrat si nivelul crescut de azot.

                           

Prevenirea se poate obtine prin tratamente cu : TOPSIN 500 SC, DITHANE M45.

8.Patarea unghiulara: Se manifest ape toate partile aeriene ale plantelor sub forma de pete mici, umede de culoare bruna. In dreptul petelor, tesutul se brunifica , se usuca si se perforeaza limbul foliar. Pe fructe, boala produce pete mici si adancite cu aspect umed si cu zona centrala albicioasa. Factori ce favorizeaza instalarea bolii sunt; Umiditatea ridicata si prezenta picaturilor de apa pe Frunze, Temperatura 18-28⁰C.

                            

Prevenirea aparitiei acestei infectii se poate face cu: DITHANE M45, CHAMP 77 WG.

9. Putregaiul cenusiu: Apare in anii cu precipitatii abundente, se manifesta prin ofilirea brusca a tesuturilor. Pe Frunze apar pete adancite, umede de culoare bruna cu forme neregulate. Factor ice duc la aparitia bolii: Umiditatea ridicata >95% pe parcursul mai multor zile, lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizare si udare excesiva.

                           

Preventia si combaterea se poate realiza prin utilizarea produselor: ROVRAL 500 SC, TELDOR 500 SC.

CARENTA DE CALCIU LA CULTURA DE TOMATE

Carenta de calciu (Ca) afecteaza grav productia, semnele de carenta fiind vizibile direct pe fructificatii.Primele simptome apar cand fructele au ⅓ sau jumatate din marimea normala.Semnele de carenta apar in zona de varf a fructelor de tomate, se stopeaza cresterea si provoaca o coacere prematura a fructelor, fructele se rosesc desi sunt mici si nedezvoltate complet.Pe fructificatii se formeaza pete scufundate, de culoare neagra unde se instaleaza ciuperci din genul Alternaria si in conditii de umiditate ridicata se inmoaie zona afectata apoi fructele putrezesc.

Cauzele aparitiei carentei de Ca:

  1. Temperaturile ridicate pe timpul verii, cand capacitatea de aprovizionare a plantei cu Ca este deficitara in raport cu cerintele crescute ale plantei determinate de aparitia si dezvoltarea fructificatiilor si cresterea masei foliare.
  2. Cultivarea tomatelor pe soluri grele (argiloase) si o slaba dezvoltare a sistemului radicular.
  3. Fertilizarea excesiva cu azot (N), se reduce absorbtia de calciu.
  4. Fertilizarea excesiva cu gunoi de grajd, care va conduce la cresterea vegetative (lastari, Frunze) care vor asimila Ca in detrimentul fructelor.
  5. La tomate plantatae devreme in ciclul I de cultura, carenta de Ca poate sa apara datorita temperaturilor scazute din sol.
  6. Irigarea deficitara o alta cauza a carentei cand se alterneaza perioadele de seceta cu irigarea excesiva astfel se influenteaza absorbtia de Ca.

Pentru a tine sub control carenta de Ca, se iau masuri agrotehnice privind irigarea, umbrirea, mulcirea solului sau se va fertiliza cu ingrasaminte pe baza de Ca.

Irigarea optima se poate obtine prin instalarea de sisteme de irigare prin picurare astfel se vor administra cantitati optime de apa si solul se mentine reavan in permanenta.Se vor evita solurile argiloase, se compacteaza si sufoca radacinile, astfel se impugn prasile pentru o mai buna aerisire a solului.

Umbrirea culturilor de tomate va reduce evapotranspiratia crescuta din timpul zilelor calduroase de vara.

Mulcirea solului cu folie de mulcire va mentine umiditatea in sol astfel solul va ramane umed mai mult timp.

Fertilizarea cu ingrasaminte pe baza de Ca trebuie efectuat in perioadele cheie cand cerintele plantelor sunt crescute fata de acest element.Aplicarea cu ingrasaminte se face in perioada de inflorire si la legarea fructelor. Preventiv in perioada de inflorire se va administra la interval de 10-14 zile iar in momentul cand riscul aparitiei carentei de Ca creste (temperaturi ridicate) fertilizarea se va face la un interval de 7 zile.

20
15 iulie, 2016

DAUNATORII DIN GRADINA SI SOLAR

   Pe langa bacterii si fungi, legumele cultivate sufera in urma diversilor daunatorilor. Cei mai des intalniti sunt paduchele verde, paduchele cenusiu,musculita alba,musca miniera, Buha verzei, fluturele alb, gandacul de Colorado, melci si acarienii.

PADUCHELE VERDE

                

   Formeaza colonii aglomerate pe frunze si dispersate pe flori, culturile preferate de acest daunator: ardei, vinete , gogosar. Ca efect, frunzele se strâng în glomerule puternic compactate, meristemele sunt lezate, plantele se opresc din crestere. În sere si solarii, atacul este însotit de secretii aderente la substrat, pe care, secundar, se dezvolta fumagina. Adult de 1,5 – 2 mm lungime, corp globulos verde-maroniu, acoperit de secretii pulverulente cenusii. Vector de viroze. Daunator dificil de combatut din cauza modului de habitat ascuns.

Combatere:
   Se recomanda Confidor Energy administrat foliar la concentratia de 0,1%;           Karate Zeon 0,02%. Tratamentul se va efectua la aparitia primilor daunatori în cultura.

PADUCHELE CENUSIU

                 

   Daunator intalnit la varza in special, dotat cu un aparat bucal adaptat pentru întepat si supt. Formeaza colonii aglomerate pe meristeme, frunze, tulpini, inflorescente, flori si silicule. Ca efect, frunzele se gofreaza si plantele se opresc din crestere. Când atacul survine imediat dupa plantare, varza si conopida nu mai formeaza capatâna. În anii cu temperaturi si precipitatii moderate, poate cauza pierderi de productie de 30–40%. Daunator cu mari posibilitati de reproducere, prezinta în câmp 16–20 generatii de adulti. Adult de 1,5–2,5 mm lungime, corp globulos, acoperit de o pulbere ceroasa, cenusie. Primele colonii apar primavara, în cursul lunii aprilie. Vector de viroze.


Combatere:
   Pentru limitarea populatiilor, se recomanda tratamentul cu Confidor Energy la concentratia de administrare foliara de 0,06% sau Novadim Progres 0,2%. Deoarece varza si conopida prezinta frunze lucioase si ceroase pentru retinerea suspensiilor pe plante, la solutiile de tratament se adauga un adeziv. În lipsa acestui adeziv, eficacitatea tratamentelor se poate reduce. Pragul economic de daunare (numarul de indivizi începând de la care este necesara aplicarea tratamentului) este de 5–6 afide pe frunza.

MELCI - LIMAXUL CENUSIU

                

   Daunator polifag, foarte vorace. La legume, ataca varza, conopida, salata, castravetii, tomatele, ardeii, fasolea etc., preferential localizându-se pe frunze la care distruge tesuturile dintre nervuri. Atac în vetre bine delimitate cu aspect de pasunat. Dupa formarea capatânii verzei, larvele si adultii patrund printre frunze, cauzând gelificarea tesuturilor si reducerea valorii lor comerciale. Daunator nocturn, frecvent în anii cu primaveri si veri umede si racoroase, se retrage ziua în sol, pentru a se apara de uscaciune. În timpul deplasarii, lasa pe sol o secretie vâscoasa care, în contact cu aerul, devine pergamentoasa, simptom dupa care atacul poate fi depistat si în lipsa daunatorului.


Combatere:
    Se recomanda Mesurol 4G. Administrare pe sol în doza de 3 – 6 kg/ha, doza fiind dependenta de gradul de infestare a culturilor. Produs de soc, la 24 de ore de la tratament determina o mortalitate a limacsilor de peste 90%. Pragul economic de daunare (numarul de indivizi începând de la care este necesara aplicarea tratamentului) este de 1-2 limacsi/ mp.

MUSCULITA ALBA

                

   Daunator la culturile de legume din sere si solarii. Ciclul de evolutie al insectei se deruleaza pe partea inferioara a frunzelor, de unde larvele si adultii absorb prin întepare sucul celular. Ca efect, plantele se dezvolta cu întârziere si dau productii scazute. Atac însotit de secretii aderente la substrat, pe care, secundar, se dezvolta fumagina. Culturi cu aspect depresiv. Daunator cu potential ridicat de reproducere, prezinta în sere între 4–8 generatii de adulti si o prolificitate variind între 500–1500 de oua. Specie cu rezistenta dobândita la actiunea diferitelor pesticide.


Combatere:
   Confidor Energy la concentratia de 0,13%, prin stropiri foliare dupa plantare sau

Decis 2,5 EC în concentratie de 0,05%.

MUSCA MINIERA

                

    Musca miniera apare în sere si solarii si ataca în special culturile de tomate. Este daunator în stadiul de larva si se dezvolta în interiorul frunzelor distrugând tesuturile dintre epiderme. Atacurile produse au un caracter generalizat, evidentiat pe frunze prin prezenta a numeroase galerii înguste si ramificate, cu aspect sidefiu. Când numarul de galerii depaseste 50% din suprafata de asimilatie a frunzelor, acestea se usuca si cad. Musca miniera este un daunator specific culturilor de tomate din spatii protejate, dar ataca si în câmp. Principala sursa de infestare este reprezentata de rasadurile provenite din serele înmultitor.


Combatere:
    Pentru limitarea pagubelor, dat fiind modul de habitat al larvelor, se recomanda aplicarea de tratamente foliare cu Confidor Energy  concentratie 0,13%, Actara 0,02% metoda prin care atacurile în cultura pot fi eradicate.

BUHA VERZEI

                

   Ataca varza, conopida, guliile, ridichile, mustarul. Este daunator la stadiul de larva si afecteaza aparatul foliar cauzând o defoliere partiala a plantelor. Dupa formarea capatânii, patrunde în interiorul acesteia unde lasa numeroase dejectii si face varza necomerciala. Buha verzei este un daunator specific culturilor de varzoase, poate cauza pagube de pâna la 80%. Ierneaza în sol în stadiul de pupa si este prezent în câmp pe tot parcursul perioadei de vegetatie. Larvele de 35-40 mm lungime au abdome-nul de culoare verde la brun închis si tegumentul nud. Ponta depusa pe partea inferioara a frunzelor este formata din 20 pâna la 200 de oua comasate.

Combatere:
   Daunatorul se combate eficient prin stropirea frunzelor cu Decis 2,5 EC în concentratie 0,04% sau Decis 25 WG în concentratie de 0,005% (30 g/ha) aplicat în faza de rozeta pâna la începutul perioadei de formare a capatânii, când larvele sunt de vârsta a I-a si a II-a. La solutiile de tratament se foloseste obligatoriu un adeziv. Produsul actioneaza cu maximum de eficacitate la temperaturi ale mediului ambiant cuprinse între 18 si 24 grade Celsius.

ACARIENI - PAIANJENUL ROSU COMUN

                

   Ataca culturile de vita de vie, mar, soia, culturile de legume în câmp, sere si solarii, castravetii, pepenii, dovleceii, vinetele, fasolea, bobul, telina etc., afectând toate organele aeriene ale plantelor. Preferential se localizeaza pe partea inferioara a frunzelor, unde îsi parcurge întreg ciclul de evolutie. Atât larvele, cât si adultii, se hranesc cu sucul celular pe care îl absorb din celule prin înteparea tesuturilor. Ca efect, frunzele se depigmenteaza, devin casante si se usuca, florile avorteaza, productia este diminuata cantitativ si depreciata calitativ. În cultura, atacul se depisteaza cu usurinta dupa prezenta unei tesaturi matasoase laxe, pe care se observa circulând numerosi acarieni. Daunator cu potential mare de reproducere, prezinta în câmp între 4-6 generatii anuale de adulti. Pragul economic de daunare (numarul de indivizi începând de la care este necesara aplicarea tratamentului) este de 5–6 acarieni pe frunza.
 

Combatere:
   Pentru diminuarea populatiilor se recomanda Envidor 240 SC, la concentratia de administrare foliara de 0,04% (0,4 l/ha).

GANDACUL DE COLORADO

                

    Este un daunator foarte raspandit in zonele cultivatoare de cartof si alte solanacee.Adultul are corpul de 9-12 mm lungime, oval, convex dorsal, de culoare galbena – portocalie, caramizie. Capul prezinta o pata triunghiulara neagra cu deschizatura spre partea anterioara si doua pete postero-laterale negre. Pronotul prezinta 13 pete negre de diferite dimensiuni, cele din partea mediana alcatuind forma literelor V, U sau H. Elitrele sunt galben deschis sau galben roscate, fiecare elitra cu cate 5 dungi longitudinale negre. Oul este oval, de culoare galben-portocalie. Sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor de cartof sau alte solanacee grupe de cate 20-30 oua. Larva oligopoda, la completa dezvoltare avand 12-15 mm lungime, corp de culoare rosie portocalie, lateral cu pete negre. Ultimile doua segmente abdominale sunt inguste, tubuliforme, retractile, terminate cu doua apendice ce servesc la mers.

   Adultii si larvele rod frunzele de la exterior spre interior, lasand intacte nervurile si lujerii. Prefera cartoful, dar consuma aparatul foliar al diferitelor plante cultivate din familia Solanacee. Fructele de vinete adesea sunt daunate de catre adultii din generatia a doua.

Combatere:
Tratamentul tuberculilor la plantare cu Prestige 290 FS.
Tratamente foliare la avertizare cu Calypso 480 SCDecis 2,5 EC.

FLUTURELE ALB AL VERZEI

                

In tara noastra este întâlnit atât în regiunile de ses cât si în cele montane. Cele mai mari pagube le produc larvele din generatia a II-a la varza de toamna .
Adultul are o lungime de cca.20 mm si o anvergura a aripilor de 50-65 mm. Corpul este de culoare neagra, acoperit cu peri alb-galbui. Ambele perechi de aripi sunt albe, având vârful de culoare neagra. Partea inferioara a aripilor anterioare, la ambele sexe, este alb-galbuie, vârful este galbui. In partea mediana a aripilor anterioare se gasesc doua pete negre, rotunde, în timp ce aripile posterioare nu prezinta pete. Larva este omida adevarata, la completa dezvoltare atinge lungimea de 40-50mm. Capsula cefalica este cenusie-deschis, cu desene negre. Capul larvelor tinere este verde-deschis, care mai târziu devine verde-cenusiu, dorsal pe corp gasindu-se 3 benzi longitudinale de culoare galbena-portocalie, cea mediana fiind mai îngusta. Pe întreg corpul, mai vizibil dorsal se disting pete cu puncte negre si perisori desi si scurti.Biologie si ecologie
Are 2-3 generatii pe an, ierneaza sub forma de pupa. Prin luna mai apar fluturii, iar la câteva zile are loc copulatia si ponta. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor în grupe de 50-100. Incubatia dureaza 6-12 zile. Larvele rod epiderma si parenchimul frunzelor. Stadiul larvar dureaza 25-30 zile, în care timp naparlesc de 5 ori. In luna iulie apar fluturii din generatia a doua, care se dezvolta în lunile iulie-august. In cursul lunilor septembrie-octombrie poate aparea partial generatia a III-a, pupele acesteia hibernând.Specie oligofaga în cadrul familiei crucifere; prefera varza, dar poate ataca rapita de toamna si alte crucifere. Omizile tinere ataca în grup pe fata inferioara a frunzelor, rozând epiderma si parenchimul; omizile din vârstele 3 si 4 rod limbul foliar la început pe margine, iar apoi toata frunza, adesea ramânând doar nervurile.

Combatere Novadim Progres 0,2% ; Decis 2,5 EC în concentratie de 0,05%.