Sfaturi practice pentru montarea foliei pe solar

După ce ai finalizat structura solarului, pare că ți-a mai rămas de făcut doar un singur lucru, cel mai ușor: montarea foliei pe solar. Ce poate fi atât de greu, trebuie doar să o întinzi și să o prinzi bine, apoi treaba-i gata, nu?



Ei bine, lucrurile nu funcționează chiar așa. De fapt, montarea foliei pe solar poate fi o procedură cu același grad de dificultate precum ridicarea scheletului, mai ales dacă nu ai experiență anterioară. Așadar, cum se montează corect folia de solar în așa fel încât să nu o rupi? Îți oferim sfaturi practice și eficiente în acest articol!

 

Cum protejezi folia pentru solar împotriva ruperii în timpul montajului?

 

Poate că cel mai mare coșmar al celor care își construiesc un solar este să nu rupă folia de acoperire în timpul montajului. Iată câteva sfaturi pentru a preveni acest lucru:

 

În primul rând, folia ar trebui tăiată pe dimensiunile solarului în prealabil, într-un mediu închis, așa încât să nu o umfle vântul. Bineînțeles, poți lăsa câteva zeci de cm în plus pe fiecare latură, nu este nevoie să măsori la milimetru. Folia astfel tăiată trebuie împăturită sul în așa fel încât să fie ușor de întins când va veni momentul potrivit. Mulți furnizori de folie pentru solar îți oferă serviciul de tăiere a foliei pe dimensiuni și de împăturire inteligentă, așa încât să îți vină foarte ușor la montaj. Poți folosi acest serviciu (de obicei este gratuit), însă trebuie să ai grijă să transmiți dimensiunile corecte.

Care este momentul potrivit pentru a monta folia? Oricât de tare te-ai grăbi să termini solarul, așteaptă până va veni o zi liniștită, fără vânt puternic. Montarea foliei pe solar ar trebui să se desfășoare dimineața devreme, atunci când vântul are cea mai mică intensitate.

În al doilea rând, chiar dacă ai un solar micuț, adu-ți ajutoare. Aceasta nu este o treabă pentru un singur om. Pentru a proteja folia împotriva ruperii, în mod ideal ar trebui să se afle câte o persoană la fiecare colț. Așadar, vei avea nevoie de mâini de ajutor, de scări, dar și de... mingi de tenis.

De ce mingi de tenis? Deoarece acestea se vor dovedi a fi un aliat important pentru tine atunci când montezi folia pe solar. Câteva mingi tăiate pot acoperi capetele de bară care îți vor sfâșia folia, precum și colțurile peste care va trebui să treci folia fără să o agăți.

Dacă momentul zilei este prielnic, ai ajutoarele lângă tine și toate porțiunile periculoase acoperite cu mingi de tenis tăiate, este timpul să treci la treabă!

 

Cum acoperi solarul cu folie?

 

Pentru a atașa folia pe solar, începe prin a o derula pe lungime de-a lungul structurii. Pe măsură ce tragi de colțuri, folia pentru solar ar trebui să se desfășoare fără probleme.

După ce întinzi folia, tu și ajutoarele tale veți putea începe să o introduceți în suporturile scheletului. Este important ca, în acest punct, să lucrați cu vântul, nu împotriva lui. Poziționați folia în așa fel încât vântul să vă ajute, nu să vă încurce împingând-o într-o parte. În acest moment există cel mai mare risc de rupere a foliei – dacă vântul o împinge, iar voi încercați să o trageți fără să aveți colțurile și capetele de bară protejate cu mingi de tenis, posibilitatea de a rupe folia este destul de mare.

Tot în acest moment s-ar putea să ai nevoie de alte câteva ajutoare practice: niște cozi de mătură sau bețe mai lungi protejate la capete cu mingi de tenis. Te poți ajuta de acestea pentru a împinge folia în jos pe suporți de-a lungul lateralelor solarului.

Pentru a evita rupturile, toate acestea trebuie făcute încet, calculat, fără grabă, cu atenție deosebită la colțuri, capete, elemente de feronerie ale structurii solarului etc. Pentru a evita tragerea foliei dintr-o parte în alta pentru a acoperi complet solarul, este bine ca aceasta să fie tăiată mai mare, așa cum am explicat mai sus.

După ce folia a fost așezată în poziție, te poți relaxa: ce a fost mai greu, a trecut! De acum, trebuie doar să o securizezi conform indicațiilor primite de la furnizor.

 

Ce faci dacă folia de solar se rupe la montaj?

 

Uneori, oricât de pregătit ai fi și oricâte măsuri de siguranță ți-ai lua, folia pentru solar se poate rupe la montaj. Este aceasta o tragedie? Nicidecum! Dacă se întâmplă acest lucru și în cazul tău, o lipești cu bandă adezivă și mergi mai departe.

Este important să ai la îndemână bandă adezivă cu care să lipești chiar și cea mai mică tăietură a foliei. De ce? Pentru că, odată cu acțiunea vântului, orice mică gaură se va transforma într-o gaură mai mare, asupra căreia vântul va avea o și mai mare putere de acțiune. Astfel, structura solarului tău chiar poate fi pusă în pericol de o mică tăietură căreia nu i-ai dat nicio importanță.

Îți recomandăm să alegi folie solar profesională, de calitate premium, care este mai groasă și nu se rupe ușor nici la montaj, dar nici pe parcurs. Alegând o folie mai proastă, subțire și fără rezistență, crește riscul ruperilor.

Folia pentru solar tăiată și lipită nu va influența negativ în niciun fel recoltele tale, poți fi liniștit. Totuși, dacă în timp, peste ani, se vor aduna multe mici găuri lipite cu bandă adezivă, poate că a venit momentul să iei în considerare schimbarea cu totul a foliei.

Durata de viață a unei folii profesionale poate fi și de 10 ani, rezistând cu brio în fața intemperiilor și având o rezistență crescută la tăieturi. În schimb, o folie subțire nu va fi nici corespunzător aditivată, nici rezistentă. Alegând folia nepotrivită, este foarte posibil să trebuiască să o schimbi peste un an.

 

Respectând aceste sfaturi practice pentru montarea foliei pe solar, nu vei munci fără rezultate: ecosistemul tău va fi perfect realizat, iar rezultatele vor începe să se vadă peste doar câteva luni, o dată cu prima recoltă. Îți dorim succes și legume cât mai diversificate și mai gustoase!

 

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017