marți, 30 august 2016

BOLI SI DAUNATORI IN CULTURA DE VARZA DE TOAMNA

In acest articol va prezentam la ce boli si daunatori sa fim atenti in cultura de varza de toamna.La efectuarea tratamentelor este foarte important sa folosim adjuvant in combinatie cu substantele fitosanitare din cauza frunzelor cerate ale verzei.Adjuvantul ajuta la aplicarea mai eficienta si lipirea substantelor de frunze.Un astfel de adjuvant recomandat este produsul NU FILM cu concentratie de 0,5%.

1.Putregaiul negru al frunzelor de varza:

                                          

   Pe frunze apar pete mici si umede care apoi se brunifica.Alta forma ar fi leziuni sub forma literei V de culoare galbena care se dezvolta pe marginea frunzelor.Aceste leziuni se usuca si capata culoarea cafenie sau maro.

Prevenire si combatere:Champion 50 WP-0,3 % ; Dithane M 45-0,2 % 

2.Mana cruciferelor:

                  

     Peronospora brasicae apare pe frunzele inghesuite si in conditii de umezeala. Primele simptome sunt reprezentate prin aparitia pe frunze a unor pete neregulate, de culoare galbena, care ulterior se brunifica. Pe partea inferioara, in dreptul acestor pete apare un puf alb-cenusiu. In conditii de umezeala ridicata infectia se extinde rapid, frunzele putrezesc sau se usuca si cresterea plantei este oprita.

Prevenire si combatere:Bravo 500 SC ; Champion 50 WP-0,3 % ; Dithane M 45-0,2 % 

3.Patarea bacteriana a frunzelor:

                                             

   Infectia se manifesta pe ambele fete ale frunzelor si este produs de ciuperca Pseudomonas syringae,sunt pete mici, umede si intunecate.Petele mai vechi prezinta o bordura purpurie iar in cazul unor infectii mai severe, frunzele atacate cad.

Prevenire si combatere:Melody Compact, Champion 50 WP, Acrobat MZ

4.Putregiul umed al cruciferelor:

                                              

   Este produsa de bacteria Erwinia carotovora si se manifesta pe tulpina unde produce un putregai umed de culoarea galben cenusie.In cazuri de exces de umiditate, boala ataca toata planta si capatana se transforma intr-o masa mucilaginoasa cu miros urat.

Prevenire si combatere: Distrugerea resturilor afectate si rotatia culturilor. Din pacate nu se poate combate cu o substanta anume.

5.Paduchele cenusiu (Brevicoryne brassicae):

                                  

   Adulţii şi larvele formează colonii pe frunze, tulpini pe care le înţeapă şi sug sucul celuluar. Mai întâi, pe frunze apar nişte pete gălbui, apoi frunzele se usucă. Sunt atacate şi tijele florifere, care devin albastru-verzui, florile se usucă sau avortează.Dăunătorul este vector de viroze.

Combatere:Mospilan, Confidor Energy si Decis Mega

6.Molia verzei (Plutella maculipennis):

                                       

   Prezenta in toate zonele legumicole cu precadere in zonele unde se cultiva multa varza, prezinta 2-3 generatii pe an.Fluturii depun oua in grupuri de 150-200 pe partea inferioara a frunzelor, ouale eclozeaza in 5-7 zile. Imediat dupa eclozare larvele ataca, rod frunzele. La inceput (dupa 2-3 zile), larvele se uniformizeaza pe frunzele tinere si distrug parenchimul (mineaza frunzele), apoi consuma epidermele inferioara si superioara, ferestruind grosolan frunzele, care capata o culoare plumburie si se usuca.Atacul larvei dureaza 4 saptamani.

Combatere:Affirm sau Reldan

7.Buha verzei (Mamestra brassicae):

                     

                    

   Insecta ataca frunzele, capatanile,inflorescente si flori.Fluturii zboara noapte si isi depun ouale pe partea inferioara a frunzelor,incubatia tine 14 zile dupa care apar larvele.La inceput larvele rod epiderma de pe partea inferioara a limbului foliar dupa care se hranesc cu miezul frunzelor.Odata ce larvele cresc, produc gauri mari si neregulate in zonele atacate.Omizile de varsta inaintata creeaza galerii in capatanile compacte.

Combatere:Calypso, Karate Zeon sau Reldan

8.Puricele (Phillotreta atra):

                      

                     

   Puricele negru al verzei prefera partea superioara a frunzelor si se hranesc cu tesuturile acesteia dar ataca si florile si butonii florali.Atacul puricilor se poate observa inca din stadiul de rasad dar si in stadiul de capatana pot provoca pagube mari.Zonele afectate de pe frunze prezinta leziuni circulare cu marginea roscata, dand aspectul de frunza ciuruita. Combatere:Reldan, Faster sau Confidor Energy.

9.Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae):

                     

              

   Este o specie oligofagă, atacă specii din familia Cruciferae din care varza şi conopida. Pagubele importante sunt produse de larve. Larvele neonate atacă în grupuri, pe faţa inferioară, rozând epiderma şi parenchimul. Mai târziu larvele rod toată frunza, din care rămân doar nervurile groase.  Femelele depun ponta pe partea inferioară a frunzelor. Perioada de incubaţie este de 6–10 zile. Perioada larvară durează până la o lună, timp în care larvele se hrănesc şi năpârlesc de 5 ori.

Combatere:Affirm, Confidor Energy sau Karate Zeon

Lasa un comentariu

rent a car brasov

Kineziológiai szalag

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017