luni, 1 august 2016

CELE MAI RASPANDITE BOLI LA CASTRAVETI

1.Antracnoza: Apare la plantele abia rasarite, pe cotiledoane se pot observa pete brun-negricioase.Pe frunze apar pete circulare, apoase de culoare verde-galbui care devin brun-roscate cu avansarea infectiei.

                          

Pentru combatere si preventive se poate folosi: DITHANE M45, MERPAN 50 WP

2.Caderea plantutelor: Cea mai importanta boala a rasadurilor. In stadiul de rasarire, la nivelul substratului in zona coletului se poate observa un inel negricios care devine apos si tesutul se descompune. Acest fenomen rezulta ruperea tulpini. Factori de influenta pentru aparitia bolii: Temperatura 18-30⁰C, Umiditatea >90%.

                           

Combatere si prevenire prin tratamente cu: PREVICUR ENERGY, MERPAN 50 WP, FOLPAN 80 WDG

3.Fainarea: Pe partea superioara a frunzelor apar pete decolorate de dimensiuni mici care ulterior se extind. Pe partea inferioara a frunzelor , in dreptul petelor apare o pasla fina, cenusiu-albicioasa. Frunzele atacate se ofilesc si se usuca.

                           

Pentru prevenire si combatere se poate folosi: ORTIVA, BRAVO, TOPAS.

4.Mana: Pe frunze se prezinta sub forma de pete mai mult sau mai putin circulare, de culoare verde-galbui apoi se brunifica treptat. In cazul atacului intens, se intind pe tulpina sub forma de pete si rezulta putrezirea acestora.

                           

Tratamente depreventie si combatere cu: BRAVO 500 SC, DITHANE M45, TOPSIN.

5.Mozaicul: Pe frunze apar simptomele unui mosaic slab care evolueaza in arsuri paralele pe tesuturi care ulterior duc la ofilirea acestora. Plantele atacate produc fructe mici, deformate cu pete mozaicate.

                           

Prevenire: Se vor folosi insecticide pentru distrugerea insectelor care sunt vectori de transmitere al boli.

6.Ofilirea bacteriana: Se manifesta pe partile aeriene si radacini prin ofilirea necrotica a plantelor de la baza spre varf. Pe tulpinile plantelor, apar dungi alungite de culoare cenusie-negricioasa, in dreptul acestor dungi tesutul crapa. La fructificatiile atacate, in interiorul acestora tesutul se brunifica si semintele se innegresc.

                           

Prevenirea atacului prin tratamente cu: DITHANE M45 si TOPSIN.

7.Ofilirea fuzariana: Se manifesta prin ofilirea si ingalbenirea frunzelor, in sectiune de tulpina se observa brunificarea tesuturilor vasculare. Factori de in fluenta pentru aparitia bolii: Temperatura 28-32⁰C, PH-ul solului 5-5,6  , Umiditatea ridicata , nivel scazut de potasiu in substrat si nivelul crescut de azot.

                           

Prevenirea se poate obtine prin tratamente cu : TOPSIN 500 SC, DITHANE M45.

8.Patarea unghiulara: Se manifest ape toate partile aeriene ale plantelor sub forma de pete mici, umede de culoare bruna. In dreptul petelor, tesutul se brunifica , se usuca si se perforeaza limbul foliar. Pe fructe, boala produce pete mici si adancite cu aspect umed si cu zona centrala albicioasa. Factori ce favorizeaza instalarea bolii sunt; Umiditatea ridicata si prezenta picaturilor de apa pe Frunze, Temperatura 18-28⁰C.

                            

Prevenirea aparitiei acestei infectii se poate face cu: DITHANE M45, CHAMP 77 WG.

9. Putregaiul cenusiu: Apare in anii cu precipitatii abundente, se manifesta prin ofilirea brusca a tesuturilor. Pe Frunze apar pete adancite, umede de culoare bruna cu forme neregulate. Factor ice duc la aparitia bolii: Umiditatea ridicata >95% pe parcursul mai multor zile, lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizare si udare excesiva.

                           

Preventia si combaterea se poate realiza prin utilizarea produselor: ROVRAL 500 SC, TELDOR 500 SC.

Lasa un comentariu

Operator de date cu caracter personal notificat cu nr. 10366/2017